Hoe wordt een goede bouwtekening gemaakt?
Om antwoord te geven op de vraag “Hoe wordt een goede bouwtekening gemaakt?”, is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten tekeningen zijn. Verder is het goed om meer te weten over het belang van een bouwtekening. Als specialist in het maken van bouwtekeningen, geven wij van We Build 4 You graag meer informatie en advies over dit onderwerp. Wanneer u gericht advies wilt voor uw project, dan kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wat voor soorten bouwtekeningen bestaan er?
Met een bouwtekening kunnen ideeën concreet gemaakt worden en kan gezorgd worden dat alle betrokkenen op dezelfde pagina zitten. Van het bouwen van een huis tot het realiseren van een nieuwe keuken of badkamer; bouwtekeningen zijn noodzakelijk om problemen te voorkomen. De meest voorkomende soorten bouwtekeningen en wat een goede bouwtekening maakt, behandelen we in de volgende alinea’s.
Wat is een goede ontwerptekening?
De ontwerptekening wordt door u zelf, de architect of de bouwkundig tekenaar gemaakt. Het plan en de wensen worden op papier geschetst of gemaakt met een 3D-model. Met ontwerptekeningen worden ideeën zichtbaar. Hoe worden goede ontwerptekeningen gemaakt? Ze maken de situatie niet mooier dan deze is, ze zijn professioneel en geven een beeld vanuit meerdere perspectieven. De eerste tekeningen zullen meer schetsmatig zijn terwijl de definitieve ontwerptekening mooi afgewerkt moet zijn.
Hoe worden goede bouwaanvraagtekeningen gemaakt?
Na het maken van de ontwerptekeningen, worden deze vertaald naar een concrete bouwtekening voor de vergunningsaanvraag. Dit zijn 2D of 3D-tekeningen. Een goede bouwtekening is volledig accuraat. Anders dan de schets, welke meer een gevoel weer kan geven, geeft een goede bouwaanvraagtekening de situatie tweedimensionaal vanaf alle aanzichten weer. Ook wordt aangegeven welke materialen gebruikt worden. Voor het aanvragen van een vergunning is zo’n tekening nodig. Daarnaast kan de tekening handig zijn om uitvoerders op één lijn te hebben en, bij eventuele fouten, terug te kunnen vallen op de bouwtekening.
Bestektekeningen, de volgende stap in “hoe wordt een goede bouwtekening gemaakt?”
Bestektekeningen heeft u vast wel eens gezien. Deze gaan nog een stap verder dan de bouwtekeningen uit de vorige alinea’s. Ze laten bijvoorbeeld zien naar welke kant een deur of raam open gaat, waar een ventilatierooster komt en hoe groot alles is. U kunt zich voorstellen hoe belangrijk bestektekeningen zijn. Als een raam of deur de verkeerde kant op opengaat, dan wilt u deze tekening hebben om fouten aan te tonen. Wat maakt een goede bestektekening? Ook deze is zeer accuraat, geeft weer hoe alles aansluit, brengt de constructie in kaart en combineert alle factoren voor de bouw.
Hoe worden goede werktekeningen gemaakt?
Met een bestektekening kan nog niet gebouwd worden. Werktekeningen worden gemaakt door de specialisten die het werk uitvoeren. Een loodgieter zal in de werktekening vastleggen hoe de afvoeren en het leidingwerk komen te liggen. Een elektricien maakt een goede werktekening om uit te rekenen hoeveel meter draad hij nodig heeft en welke groepen in de meterkast gebruikt worden en de constructeur tekent het geraamte. Zonder werktekeningen kan geen van de specialisten aan de slag. Wanneer u zelf een klus doet, en u tekent daarvoor op papier de constructie, dan maakt u eigenlijk al een grove werktekening.
Detailtekeningen, de naam zegt het al
Goede detailtekeningen zijn nodig om details van de woning duidelijk in kaart te brengen. Het is een vervolg op de bestektekeningen, maar geeft niet alles weer. Goede detailtekeningen gaan zeer diep in op één detail. Deze tekeningen kunnen gebruikt worden voor de vergunningsaanvraag en uitvoering. Wat maakt een goede detailtekening? Allereerst is de tekening op schaal. Afhankelijk van het type object is de schaal bijvoorbeeld 1:5, vijf centimeter in het echt, is één centimeter op de detailtekening. Daarnaast is duidelijkheid cruciaal. Alleen het detail waarover het gaat, wordt getekend zodat iedereen direct ziet hoe het detail eruit komt te zien en in welke afmetingen alles is.
Constructietekeningen en berekeningen
U weet nu al een groot deel van het antwoord op de vraag “Hoe wordt een goede bouwtekening gemaakt?”, maar er is nog meer. Wanneer de vergunning goedgekeurd is, de bestektekeningen, werktekeningen en detailtekeningen zijn gemaakt, kan er namelijk nog niet gebouwd worden. Er moet namelijk nog een tekening komen die exact de constructie in kaart brengt. Een goede constructietekening laat zien hoe de constructie eruit ziet. En, heel belangrijk, deze wordt onderbouwd met een constructieberekening. In deze laatste wordt exact berekend welke krachten er zijn en hoe het gebouw sterk genoeg is om deze te kunnen weerstaan. De constructietekening wordt door de constructeur gemaakt. De tekening gaat zeer ver in detail, tot het niveau van welke bouten waar dienen te zitten.
Wat zijn goede installatietekeningen?
We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. De constructie kan gebouwd worden, maar de installaties meenemen is cruciaal voor een prettig gebruik van het pand. Installatietekeningen lijken op de werktekeningen, maar zijn specifiek voor het aanleggen van elektra. Voor een tuinhuisje of aanbouw is de installatietekening eenvoudig, maar voor een kantorencomplex is deze een stuk ingewikkelder. Een goede installatietekening is zeer detaillistisch. De plaats van apparatuur, stopcontacten, schakelaars, dikte van gebruikte draden; alles staat hierin.
Waarom zijn goede bouwtekeningen zo belangrijk?
Wanneer u uw gebouw of verbouwing klaar heeft, dan kunt u de tekeningen het beste goed bewaren. U kunt hier bij een toekomstige verbouwing of bij problemen heel veel aan hebben. Een goed voorbeeld zijn de opkomst van elektrische auto’s. Wanneer u thuis een laadpaal of wandlader wilt laten installeren, dan komen de bouwtekeningen van pas. Een ander voorbeeld is schade; op de bouwtekening kan dan gekeken worden waar problemen door ontstaan zijn. Ook is er een juridisch aspect, wanneer de bouwtekening niet opgevolgd is, kan verantwoordelijkheid bepaald worden.
Maak kennis met de bouwtekeningen van We Build 4 You
We Build 4 You heeft ervaring met tal van bouwprojecten. Van renovaties tot nieuwbouw en in zowel zakelijke als particuliere sfeer. Als bouwadviesbureau in Haarlem is ons werkgebied met name de randstad, echter wij voeren projecten uit in heel Nederland. Het team bestaat uit bouwkundige experts met verstand van regelgeving en natuurlijk bouwtechnisch tekenaars. Waarom wij de beste bouwtekeningen maken? Wij worden ingeschakeld voor het hele traject, van constructieberekening en daglichtberekening tot het uitwerken van de laatste tekening. Dit maakt ons anders dan veel andere bouwadviesbureaus. Wij zorgen ervoor dat uw pand bouwtechnisch goed is, maar ook aan uw verwachtingen in het gebruik en aan uw woongenot zal voldoen.