Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Bouwtekening huis kwijt, wat nu? | wb4u
Blog

Bouwtekening huis kwijt: wat nu?

Bouwtekening huis kwijt, wat nu? | wb4u

Bouwtekening huis kwijt: wat nu?

Wanneer iemand de bouwtekeningen van zijn of haar woning nodig heeft, dan komt vaak de vraag “Bouwtekening huis kwijt: wat nu?’. Wanneer u een nieuwe woning heeft laten bouwen, dan zult u de nieuw gemaakte bouwtekeningen dienen te bewaren. Wanneer u een bestaand huis gekocht heeft, dan heeft u er waarschijnlijk niet aan gedacht om de vorige eigenaar te vragen naar de originele bouwtekeningen. Wanneer u echter een constructieve wijziging, een verbouwing of andere vergunningplichtige aanvraag gaat doen, dan zult u de bouwtekeningen nodig hebben. Wat zijn hierin uw opties? Dit artikel van We Build 4 You geeft antwoord op deze vraag: ‘bouwtekening huis kwijt: wat nu?’.

Waar kunt u uw bouwtekening woning vinden?

Er zijn een aantal opties waar u uw bouwtekening woning kunt vinden. De eerste en meest gekozen optie is de bouwtekening opvragen bij gemeente. Hierover in onderstaande alinea’s meer. Een andere optie is om de verkopende makelaar te contacteren, aangezien deze naar alle waarschijnlijkheid ook op zoek is geweest naar bouwtekeningen. Wanneer u weet welke aannemer uw huis gebouwd heeft of welke architect uw huis heeft ontworpen, kunt u ook met hen contact opnemen. Wanneer al deze opties geen resultaat opleveren, dan moeten er nieuwe bouwtekeningen van de bestaande woning gemaakt worden.

Bouwtekening opvragen gemeente

Gelukkig beschikken de gemeenten van vrijwel alle woningen in die zijn gebouwd in de gemeente zelf over de bouwtekeningen. Van woningen en panden die na 2000 gebouwd zijn, zijn vaak de bouwtekeningen digitaal bij de gemeente op te vragen. Van oudere panden zijn bouwtekeningen niet altijd gedigitaliseerd. Ook kan het zijn dat, met name bij oude en historische panden, de bouwtekeningen in de oorlog, door brand, waterschade, of door andere oorzaken, vermist zijn geraakt. Bijvoorbeeld met bouwtekeningen opvragen in Rotterdam is er een redelijke kans dat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan. Het stadsarchief geeft zelfs aan dat alle bouwtekeningen van panden gebouwd tussen 1905 en 1940 verloren zijn.

Bouwtekeningen online opvragen

In de situatie “bouwtekening huis kwijt: wat nu?”, wilt u het liefst snel de bouwtekeningen hebben. Vaak is bouwtekeningen online opvragen echter niet mogelijk. Dit heeft ermee te maken dat, zoals u las, niet alle bouwtekeningen gedigitaliseerd zijn. Er is ook geen nationaal portaal waar dit tot de mogelijkheden behoort. Iedere gemeente bewaart zelf de bouwtekeningen van de panden binnen de gemeentegrenzen. Vaak is dit nog in een fysiek archief waar de papieren bouwtekeningen liggen of bouwtekeningen die op microfiche bewaard zijn. De kans dat er in de nabije toekomst een compleet digitaal archief voor bouwtekeningen komt, is zeer klein.

 

Hoe werkt een bouwtekening opvragen bij de gemeente?

Elke gemeente kan een ander systeem voor het opvragen van bouwtekeningen hebben. Zelfs per bouwjaar van het pand kan er een andere werkwijze zijn om deze op te vragen. Om bij het voorbeeld van Rotterdam te blijven: voor het opvragen van panden met bouwjaren voor november 2010 dient men naar de stadsarchieven Rotterdam te gaan, bouwtekeningen van panden na 2010 zijn op te vragen via Stadsontwikkeling Rotterdam. Bij veel gemeenten moet u dus zelf het archief ingaan om de bouwtekeningen te zoeken. Bij de gemeente Amsterdam kan bouwtekeningen opvragen wel digitaal. Voor panden van voor 1905 is dit bij het stadsarchief en tussen 1905 en 2010 kan dit digitaal bij de gemeente zelf. Voor bouwtekeningen van na 2021 moet het stadsloket gebeld worden.

 

Kosten bouwtekening opvragen

Gemeenten mogen kosten in rekening brengen wanneer u een bouwtekening bij hen op wilt vragen. Bij bouwtekening opvragen Rotterdam is het archief raadplegen gratis, maar voor scans hiervan worden kosten gerekend. Bij bouwtekeningen gemeente Eindhoven opvragen betaalt u per aanvraag 29 euro. In Groningen is dit ongeveer 10 euro wanneer dit via de gemeente gaat. Voor panden van het bouwjaar 1900 tot 2010 is het via Groninger Archieven en kunt u op afspraak gratis langskomen. Wel zijn er kosten voor kopieën of scans die u maakt. U kunt via uw gemeente de tarieven vinden. Deze tarieven kunnen uiteraard in de loop van de tijd gewijzigd worden. Let daarbij op dat de tekeningen die er kunnen zijn, niet daadwerkelijk bruikbaar kunnen zijn.

 

Bouwtekening opvragen bestaande woning: wel gelukt, maar niet compleet

Wanneer de gemeente de bouwtekeningen niet heeft, of dit te oude of incomplete bouwtekeningen zijn, dan is nieuwe bouwtekeningen voor de bestaande woning laten maken de enige optie. Hierbij zoeken mensen nog wel eens naar de optie om zelf bouwtekeningen te maken. Hier vertellen we graag meer over. Ook leggen we uit wat wij van We Build 4 You voor u in kunnen betekenen voor de bouwtekening van het huis. Een nieuwe tekening laten maken is gelukkig altijd een optie.

Zelf bouwtekening woning maken

Een vraag die gesteld wordt, is “kan ik zelf bouwtekeningen woning maken?” Hoewel dit in theorie kan en er programma’s zoals Floorplanner voor plattegronden of Sketchup voor 3D tekenen bestaan, is het erg moeilijk. Er worden eisen aan bouwtekeningen gesteld, zeker wanneer het bouwtekeningen voor vergunningen betreft. Daarnaast moeten er, afhankelijk van de plannen ook gevelaanzichten, doorsneden, situatietekeningen, detailtekeningen en constructietekeningen met berekeningen aangeleverd worden. Zelf plattegronden maken zal de meeste mensen wel lukken, echter alle andere soorten bouwtekeningen zijn werk voor een specialist.

 

Bouwtekeningen te oud of incompleet

Wanneer u de bouwtekeningen gevonden heeft, kan het zijn dat deze te oud zijn, incompleet of niet meer up-to-date. Bij recent gebouwde panden zijn bouwtekeningen digitaal gemaakt, bij oude panden is dit vaak niet zo. Bouwtekeningen omzetten naar CAD of 3D moet dan nog gedaan worden. Ook wanneer u uw bouwtekeningen gevonden heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen. Ontdek wat wij voor u kunnen doen. Denk aan prachtige 3D bouwtekeningen maken, constructietekeningen toevoegen aan bestaande bouwtekeningen of bouwtekeningen aanpassen naar een nieuwe situatie.

 

Bouwtekening bestaande woning laten maken

Van een bestaande woning nieuwe bouwtekeningen laten maken is voor ons geen enkel probleem. Binnen 1 werkdag ontvangt u al een kostenindicatie op basis van wat u nodig heeft. Wij van We Build 4 You denken volledig met u mee en kijken altijd naar wat u nodig heeft. Op basis van jarenlange ervaring kunnen wij zeer nauwkeurige bouwtekeningen maken voor zowel nieuwe als bestaande woningen. Of u nu een bouwtekening voor vergunning nodig heeft, bestektekeningen of constructietekeningen; zowel met de berekeningen als met de tekeningen kunnen wij u helpen.

 

Snel, eerlijk, open en transparant

We Build 4 You is een teken- en bouwadviesbureau voor particulieren en bedrijven overal in Nederland. Wij hanteren scherpe tarieven en houden van een snelle, open en transparante werkwijze. U kunt een offerte opvragen of eerst een gratis adviesgesprek inplannen. Lees ook reviews van onze klanten of maak kennis met ons team.

VACATURE DELEN