Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Daglichtberekening

 • Daglichtberekening voorbeeld
 • Daglichtberekening voor dubbele gevel
 • Lichtinval berekenen
 • Daglichtberekening tabellen
 • Regels bouwbesluit voor daglichtberekening
Berekeningen

Goede communicatie

Eerlijk geprijsd

25 jaar ervaring

Home » Berekeningen » Daglichtberekening

Wat is een daglichtberekening?

Met een daglichtberekening kan je de hoeveelheid daglicht bepalen dat een gebouw binnenkomt.  Een daglichtberekening moet je bij de aanvraag van de omgevingsvergunning indienen om aan te tonen dat de daglichttoetreding en de balansventilatie van de nieuwbouw- of verbouwplan voldoen aan het Bouwbesluit.

Waarom een daglichtberekening?

Het is soms verplicht om een daglichtberekening te maken. De gemeente vraagt dit om er zeker van te zijn dat er voldoende daglicht aanwezig is in de verblijfsruimtes. Je wil immers niet dat woonkamers, slaapkamers en andere verblijfsruimtes donker zijn. De achtergrond van deze regelgeving ligt in de gezondheid van de mens. Wij hebben namelijk licht nodig om somberheid tegen te gaan en een heel klein beetje vitamine D aan te maken, hiervoor dien je in het directe zonlicht te staan.

Daglicht- en Ventilatieberekening

Daglichtberekening voorbeeld

Een voorbeeld van een daglichtberekening is als volgt:

Stel, we willen de hoeveelheid daglicht bepalen die in een kantoorruimte komt. De afmeting van de kantoorruimte is 10 meter breed, 15 meter diep en 3 meter hoog. Aan de zuidkant van de kantoorruimte is een raam van 3 meter breed en 2 meter hoog.

 1. Bepaal de oppervlakte van het raam: Dit kan worden berekend door de breedte en de hoogte van het raam te vermenigvuldigen, dus 3 x 2 = 6 m2.
 2. Bepaal de oppervlakte van de kantoorruimte: Dit kan worden berekend door de breedte, de diepte en de hoogte van de kantoorruimte te vermenigvuldigen, dus 10 x 15 x 3 = 450 m2.
 3. Bepaal het percentage van het raamoppervlak ten opzichte van de totale oppervlakte van de kantoorruimte: Dit kan worden berekend door het raamoppervlak te delen door de totale oppervlakte van de kantoorruimte en het resultaat te vermenigvuldigen met 100, dus 6 / 450 x 100 = 1,33%.
 4. Bepaal de hoeveelheid daglicht: Dit kan worden berekend door het percentage van het raamoppervlak te vermenigvuldigen met de totale hoeveelheid daglicht die op het raam valt. Laten we aannemen dat de totale hoeveelheid daglicht op het raam 1000 lux is. Dus 1,33% x 1000 = 13,3 lux.

Het is belangrijk om te weten dat deze berekening een simpel voorbeeld is, en dat er veel factoren kunnen zijn die invloed hebben op de hoeveelheid daglicht in een ruimte, zoals de grootte en het aantal ramen, de oriëntatie van het gebouw, de afstand tot de zon, de tijd van het jaar, en de omgeving van het gebouw.

Regels bouwsluit voor daglichtberekening

De regels voor daglichtberekening in gebouwen zijn afhankelijk van de locatie en het soort gebouw. In Nederland, zijn de regels vastgelegd in de Bouwbesluit 2012, onderdeel van het Nederlandse Bouwbesluit. In deze regelgeving is beschreven hoeveel daglicht er in een gebouw aanwezig moet zijn en hoe deze daglichttoetreding bereikt moet worden. Dit geldt voor nieuwbouw en verbouwing van gebouwen.

Er zijn verschillende aspecten die meegenomen worden bij de daglichtberekening zoals de grootte van de ramen, de oriëntatie van de ramen en de afstand tot de buitenmuren. Er wordt vaak gebruik gemaakt van berekeningen met behulp van software en er zijn ook richtlijnen waarmee de berekeningen handmatig kunnen worden uitgevoerd.

Belangrijk om rekening mee te houden omtrent de daglichtberekening

Indien je een woning vergroting zoals een opbouw of een ander object gaat bouwen dan gelden er regels voor daglichttoetreding. De overheid stelt dat je 10% van de verblijfsgebied aan raamoppervlak dient te hebben. Echter is de regel niet zo simpel als dat het lijkt. Je dient namelijk ook rekening te houden met alle daglicht belemmerende factoren zoals:

 • Positie raam (eerste 800mm vanaf de vloer telt niet mee);
 • Bomen;
 • Omliggende panden;
 • Dakoverstek;
 • Balkon railing of hekwerken;
 • Bewerkte glassoorten (melkglas, gekleurd glas, structuurglas);
 • En nog tal van eisen.

Al deze belemmerende factoren hebben een eigen formule en tabellen met waardes die afzonderlijk afgelezen en berekend dienen te worden. Om die reden is het dus ook raadzaam om een deskundige in te schakelen. We Build 4 You maakt voor u een daglichtberekeningen.

Daglichtberekening voor dubbele gevel

Een daglichtberekening voor een dubbele gevel is niet eenvoudig te maken. Mocht dit nodig zijn voor de omgevingsvergunning, raden wij dan ook aan dit door een bouwkundig tekenaar of architect te doen. Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met dit soort daglichtberekeningen en helpen u daar graag bij. Neem contact met ons op en wij bespreken samen uw wensen.

Vragen?

Neem dan contact op met Sven Teeuwen.

Meer informatie

Hoe maak ik een daglicht berekening?

Een daglichtberekening is een berekening die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel daglicht een ruimte ontvangt. Er zijn een aantal stappen die u kunt volgen om een daglichtberekening te maken:

 1. Meet de afmetingen van de ruimte: Meet de breedte, diepte en hoogte van de ruimte waarvoor u de daglichtberekening maakt.
 2. Meet de grootte van de ramen: Meet de breedte en hoogte van alle ramen in de ruimte.
 3. Bereken het totale raamoppervlak: Bereken het totale raamoppervlak door de breedte en hoogte van elk raam te vermenigvuldigen.
 4. Bereken het totale oppervlak van de ruimte: Bereken het totale oppervlak van de ruimte door de breedte, diepte en hoogte te vermenigvuldigen.
 5. Bereken het percentage van het raamoppervlak in verhouding tot het totale oppervlak van de ruimte: Dit kan worden berekend door het raamoppervlak te delen door het totale oppervlak van de ruimte en het resultaat te vermenigvuldigen met 100%.
 6. Bepaal de hoeveelheid daglicht die op het raam valt: Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van daglichtmeter of een software die dit kan berekenen.

Lichtinval berekenen

Om de hoeveelheid lichtinval, of daglichttoetreding te berekenen, kunt u verschillende methoden gebruiken, afhankelijk van de informatie die u heeft. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Als u de locatie van een gebouw, de oriëntatie van ramen en de grootte van de ramen kent, kunt u software gebruiken om de hoeveelheid lichtinval te simuleren.
 2. Als u de locatie van een gebouw kent en de tijd van de dag, kunt u een zonlichtkaart gebruiken om te zien hoeveel zonlicht een bepaalde plek krijgt.
 3. Als u de locatie van een gebouw kent en de tijd van het jaar, kunt u gebruik maken van de tabellen van de zon hoogte en richting om de hoeveelheid lichtinval te berekenen.
 4. Met een luxmeter kunt u de hoeveelheid licht in een specifieke ruimte meten.

Het is belangrijk om te weten dat er vele factoren zijn die van invloed zijn op de hoeveelheid daglichttoetreding waaronder de locatie, de tijd van de dag, de tijd van het jaar, de grootte van ramen, de oriëntatie van het gebouw, en de afscherming van bomen en andere gebouwen.

Wat zijn de regels voor een daglichtberekening van een dakraam?

Er zijn verschillende regels die van toepassing zijn op de berekening van de daglichtinval voor dakraampjes. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 1. Er moet voldoende daglicht worden geleverd om een comfortabel werk- of verblijfsklimaat te garanderen.
 2. De minimale daglichtintensiteit moet worden gehaald voor 90% van het werk- of verblijfsgebied, dit is afhankelijk van de functie van de ruimte.
 3. Er moet voldoende natuurlijke ventilatie worden geleverd.
 4. Er moet worden rekening gehouden met de invloed van omgevingsfactoren, zoals bomen en andere gebouwen die de daglichtinval kunnen beperken.
 5. Er moet worden gekeken naar de effecten van directe en indirecte zoninstraling, en er moet worden gezorgd voor voldoende bescherming tegen overheersende zoninstraling, zoals zonwering of verduistering.
 6. Er moet worden gekeken naar de effecten van veranderende lichtomstandigheden gedurende de dag en gedurende het jaar.
 7. Er moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de daglichtinval de privacysfeer van de omgeving aantast.

Het is belangrijk om te weten dat deze richtlijnen kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de functie van de ruimte, en de lokale bouwvoorschriften.

Daglichtberekening tabel

Er zijn twee soorten tabellen beschikbaar voor de berekening van de daglichtinval. Eentje voor een nieuwbouw situatie en de andere is voor bestaande. Deze tabellen zijn gebaseerd op verschillende factoren, zoals de locatie, de tijd van het jaar, de oriëntatie van het gebouw en de grootte van de ramen.

Tabel daglichtberekening nieuwbouw

Tabel bouwbesluit daglichtberekening nieuwbouw

Inhoud tabel: Bouwbesluit eisen daglichtberekening nieuwbouw

Tabel daglichtberekening bestaande bouw.

Tabel bouwbesluit daglichtberekening bestaande bouw

Inhoud tabel: Bouwbesluit eisen daglichtberekening bestaande bouw.

Een voorbeeld van zo’n tabel is de CIE overhang tabel, deze geeft de hoeveelheid daglicht aan die door een raam naar binnen valt, afhankelijk van de positie van het raam ten opzichte van de zon en de grootte van de overhang. Deze tabel kan worden gebruikt om de daglichtinval van ramen op verschillende verdiepingen te berekenen.

Een ander voorbeeld is de “solar factor” tabel, deze geeft de hoeveelheid licht aan die door een raam naar binnen valt in verhouding tot de totale hoeveelheid licht die op het raam valt. Deze tabel kan worden gebruikt om de daglichtinval te berekenen voor ramen met verschillende afmetingen en oriëntaties.

Er zijn ook software tools beschikbaar die de berekening van de daglichtinval automatiseren zoals Radiance, Daysim, Ecotect, etc. Deze software tools gebruiken complexe simulaties om de daglichtinval te berekenen en kunnen ook gebruikt worden om de effecten van zonwering, verduistering en andere maatregelen te simuleren.

Het is belangrijk om te weten dat deze tabellen en software tools vaak gebaseerd zijn op specifieke gegevens zoals meteorologische gegevens, geometrie van het gebouw, en andere parameters. Het is daarom belangrijk om de juiste gegevens te verzamelen en de tabellen en software tools correct te gebruiken om nauwkeurige resultaten te krijgen.

Onze werkwijze

Als wij ingeschakeld worden voor een berekeningen voor een daglichtberekening, dan maken wij eerst kennis om zo inzicht te krijgen in de specifieke wensen die u heeft. Meteen tijdens dit eerste gesprek kunnen wij u advies geven vanuit onze kennis maar vooral ook vanuit onze ervaring. Vervolgens maken wij een scherpe offerte zodat u altijd precies weet waar u aan toe bent. Daarna starten wij met uw berekeningen daglichtberekening zodat u inzicht krijgt in hoe uw verbouwing er uiteindelijk uit gaat zien. Wij verwerken de door u gewenste situatie tot een berekeningen daglichtberekening. Als wij de berekeningen voor uw daglichtberekening in orde hebben gemaakt en indien nodig zullen wij ook alle aanvullende berekeningen verzorgen

Stap 1 Offerte | Werkwijze wb4u

Vraag een offerte aan

Stap 1

Offerte Fase

Stap 2 Kennismaking | Werkwijze wb4u

OFFERTE FASE

Stap 2

Vraag een offerte aan

Stap 3 Voorstel | Werkwijze wb4u

OFFERTE FASE

Stap 3

Kennismaking

Stap 4 Akkoord | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 4

Ontvang ons voorstel

Stap 5 De expert | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 5

Ja ik wil

Stap 6 Project inplannen | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 6

Maak kennis met uw expert

Stap 7 Controle ronde | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 7

Controle ronde

Stap 8 Oplevering | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 8

Oplevering of indienen

Google reviews

Sorry, no posts matched your criteria.

Waarom We Build 4 You voor uw daglichtberekening?

eerlijk, open, en transparant.

We Build 4 You is een modern bedrijf dat wordt geleid door twee jonge gedreven eigenaren met op de achtergrond twee ervaren rotten die ieder al 35 jaar meelopen. Gezamenlijk zijn wij goed voor honderden, zo niet duizenden, bouwtekeningen en voorspoedig verlopen projecten. Onze positieve reviews geven aan dat klanten ons werk waarderen.

Samen met ons ervaren team van 8 tekenaars zijn wij in staat vakkundig en op een hoog tempo tekenwerk en berekenwerk te leveren.

Kiezen voor We Build 4 You

Het kiezen van de juiste partij voor een daglichtberekening

Nu duidelijk is hoe het proces rondom een daglichtberekening voor u zal verlopen, is het nog een kwestie van het kiezen voor de juiste partij. Er zijn vele bedrijven die de werkzaamheden voor hun rekening kunnen en willen nemen. Uiteraard zoekt u naar die ene partij die net iets meer kan bieden. In de beschrijving van het proces rondom de bouwtekening voor een daglichtberekening beschreven wij al wat onze werkwijze is. Onze specialistische werkwijze alleen al is een valide reden om voor ons te kiezen.

We build 4 you is een ervaren partij die dankzij haar jarenlange ervaring weet waar gemeenten naar vragen en hoe de klus geklaard dient te worden. Een van onze bouwkundige experts maakt voor u een kloppende daglichtberekening en, indien gewenst, tekenen wij deze in 3D zodat u vooraf een goed beeld krijgt van het eindresultaat.

Open en eerlijk

Er is echter meer. Wij zijn een bedrijf dat er écht voor gaat. Wij zien problemen niet als tegenslag, maar als een uitdaging! Dat heeft alles te maken met het feit dat u stuit op een groep mensen met passie voor de bouw. En dat dragen wij ook nadrukkelijk uit. Daarnaast zijn wij altijd open en eerlijk en werken wij als partners samen met u als klant. Samen komen wij veel verder dan alleen. Heeft u vragen over een eventuele samenwerking? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij hebben altijd een bouwkundig expert voor u klaar staan om alles met u door te nemen.

Trots op uw opdracht

Ondanks het feit dat het maken van een bouwtekening of daglichtberekening volgens vaste protocollen uitgevoerd moet worden, proberen wij in al onze werkzaamheden vooruitstrevend te zijn. We streven ernaar continu te vernieuwen en ontwikkelen. Betere technieken maken het werk voor onze mensen prettiger en het resultaat voor u nog beter. Bovenal zijn wij trots op wat we doen en dit is terug te zien in de manier waarop we de werkzaamheden voor u aanpakken. Inspiratie is voor ons motivatie en goed doen doet goed volgen. U weet dus waar u moet zijn als u een bouwtekening aanbouw of uitbouw wilt laten maken. Wij van We Build 4 You zullen zorgen ervoor dat u trots zal zijn op het resultaat van uw aanbouw of uitbouw. Kortom voor uw daglichtberekening bent u bij ons aan het juiste adres.

Onze ervaring

Door onze ervaring weten wij precies waar een daglichtberekening aan moet voldoen en wat wij door middel van deze tekening moeten laten zien. Dit is met name belangrijk als wij aan de slag gaan met een bouwtekening van uw daglichtberekening in de vorm van een bouwaanvraag tekening. Deze tekening wordt gemaakt op het moment dat het definitieve daglichtberekening een feit is. Dat betekent wanneer de gebruikte vormen in het te bouwen of verbouwen van uw daglichtberekening helemaal helder zijn en er ook voldoende zekerheid is over de materialen die u daarvoor wilt gaan gebruiken. Ook moet er duidelijkheid zijn op het gebied van zaken als de gevel- en dakrand afwerking. Deze  daglichtberekening is zowel voor uzelf als voor de aannemer en de gemeente noodzakelijk. De gemeente baseert hierop namelijk haar beslissing om al dan niet een vergunning te verlenen.

De bouwtekening is een verplicht onderdeel van de vergunningsaanvraag en is daardoor erg belangrijk. Mocht u iets willen gaan bouwen, dan zal u dus een daglichtberekening moeten hebben. Het is belangrijk dat deze bouwtekening uw wensen goed visualiseert. Het is dan ook belangrijk dat u dit door een expert laat maken. Kies daarom voor ons!

Behalve voor een daglichtberekening kunt u bij ons voor meer bouwkundige zaken terecht. Zo maken wij berekeningen voor u, kunnen wij u bouwkundig advies geven en kunnen wij eventuele bouwbegeleiding aanbieden. Ook voor een bouwkundig rapport klopt u bij ons aan. Met onze parate kennis en ervaring kunnen wij u altijd op de beste manier van dienst zijn.

Samen ontwerpen wij de aanbouw van uw dromen

Uiteraard maken wij voor u ook een daglichtberekening. Wij beelden met deze tekening uw ideeën uit en leggen dat vast in een  ontwerp. Deze ontwerptekening wordt voornamelijk gemaakt aan de start van een bouwproces, om op deze wijze inzicht te krijgen in het door u gewenste ontwerp. Omdat deze tekeningen voornamelijk met de hand worden gemaakt, spreken wij ook wel van een ontwerpschets. Er wordt geschetst met de wettelijke mogelijkheden in het achterhoofd, net als dat alleen getekend wordt zodra de constructie ook daadwerkelijk mogelijk is. Ook worden de kosten vaak al meegenomen. Wij willen zo vooral een reëel beeld schetsen van iets dat daadwerkelijk binnen uw mogelijkheden ligt.

Wat wij nog meer voor u kunnen betekenen

Verder zijn wij specialist in het maken van bestektekeningen, dit zijn tekeningen die tot in detail uitgewerkt zijn en een vervolg zijn op de bouwaanvraagtekeningen. In een bestek of technische omschrijving worden alle materialen die gebruikt worden ingetekend. Het zijn uitgewerkte tekeningen waarin het gebouw of object bouwtechnisch op elkaar aansluit. Mocht u zoeken naar de geschikte partij voor 3D visualisatiesconstructietekeningensplitsingstekeningen of slooptekeningen, dan bent u bij ons ook meteen aan het enige juiste adres. Want ook die bouwtekening voor je huis nemen wij graag voor onze rekening.

Wij leveren ook alle benodigde berekeningen

Bij ons kunt u niet alleen terecht voor tekenwerk. Wij hebben namelijk een zeer compleet aanbod en dit houdt in dat u bij ons ook terecht kunt voor het berekenwerk zoals constructieberekeningen. Tevens kunt u bij ons terecht voor de daglicht- en ventilatieberekeningen. Wij werken ook de brandveiligheidseisen uit. Doordat wij dit allemaal aanbieden vindt u in ons een partij die u met het totale plaatje kan helpen. Nadat u met ons in zee gegaan bent weet u precies wat u kunt verwachten en kunt u een bouwvergunning aanvragen.

De Koffie staat voor u klaar!

Wij berekenen het!

We Build 4 You kan indien u een daglichtberekening wenst een offerte voor u maken. Vraag een offerte voor een daglichtberekening aan via het contact formulier.

VACATURE DELEN