Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

WAT IS EEN CONSTRUCTIETEKENING?

Een constructietekening is niets meer dan een 2d weergave van de constructieve berekening. Op de tekening staan alle draagstructuren van een gebouw weergegeven tot in detail. Op deze tekening is het constructieve geraamte uiteen is gezet.

Tekeningen

Goede communicatie

Eerlijk geprijsd

25 jaar ervaring

Home » Bouwtekeningen » Constructietekeningen

Wanneer is een constructietekening nodig?

Een constructietekening of constructieberekening is nodig wanneer u een vergunningsaanvraag doet bij de gemeente voor een verbouwing. Lees hier in welke gevallen het aanvragen van een vergunning verplicht is.

Wat staat er op een constructietekening?

Een constructietekening van een gebouw bevat gewoonlijk gedetailleerde informatie over de structuur en opbouw van het gebouw. Dit omvat onder andere:

 1. Plattegronden: de plattegronden tonen de indeling van het gebouw op elke verdieping, inclusief de afmetingen van de ruimtes en hun functies.
 2. Doorsnedes: doorsnedes laten de verticale doorsnede van het gebouw zien en tonen bijvoorbeeld de vloeropbouw, de dikte van wanden en het verloop van trappen en hellingbanen.
 3. Gevels: gevels laten zien hoe het gebouw er vanaf de buitenkant uitziet en hoe de verschillende gevelmaterialen en -elementen worden gemonteerd.
 4. Details: dit geven informatie over de bevestiging van materialen, de voegen tussen materialen, de verbindingen tussen verschillende constructie-elementen, zoals kolommen en balken, en de installatie van technische systemen zoals ventilatie, verwarming en elektriciteit.
 5. Materialen: de gebruikte materialen en afmetingen worden ook op de tekeningen aangegeven, inclusief details over de kwaliteit en sterkte van de materialen.
 6. Maatvoering: dit is essentieel om de juiste afmetingen te gebruiken om de veiligheid en de stabiliteit van de constructie te waarborgen.
 7. Structuur: dit laat de structuur van het gebouw zien, inclusief de plaatsing van balken, kolommen, vloerplaten, etc.
 8. Technische installaties: dit toont de plaatsing van technische installaties zoals elektrische leidingen, ventilatiesystemen, verwarming, airconditioning, sanitair, etc.
 9. Constructie- en veiligheidsdetails: dit bevat informatie over de sterkte van de constructie, veiligheidsmaatregelen en brandpreventie.
 10. Schaal en legenda: de tekening bevat informatie over de schaal en de legenda, zodat de aannemer of bouwvakker de tekening correct kan interpreteren en implementeren.

Een constructieve tekening wordt op de achtergrond altijd onderbouwd door een constructieve berekening. Dit moet om er zeker van te zijn dat het getekende de berekende krachten kan weerstaan.

In de regel bedragen de kosten van een constructietekening 1 tot 2 procent van de totale bouwkosten van het desbetreffende project. Hoe groter het project, hoe meer er berekend moet worden en hoe hoger dus de prijs. Voor een volledige woning liggen de kosten vaak tussen de €3.500 en €5.000.

Prijs constructietekening per bouwproject

Constructietekening volledige woning: Vanaf €3.500,-
Constructietekening stempelplan: €300,- tot €450,-
Constructietekening draagmuur: €500,- tot €900,-
Constructietekening aanbouw: €800,- tot €1.400,-
Constructietekening dakopbouw: €900,- tot €1.200,-
Constructietekening dakkapel: €400,- tot €700,-
Constructietekening nokverhoging: €400,- tot €700,-
Constructietekening fundering: €600,- tot €1.100,-
Splitsingstekening: €800,- tot €1.200,-
Constructietekening garage: €800,- tot €1.000,-
Constructietekening trapgat: €400,- tot €650,-
Constructietekening vloer: €350,- tot €550,-
Constructietekening dakterras: €600,- tot €900,-
Constructietekening zonnepanelen: Vanaf €400,-
Constructietekening erker: €500- tot €750,-
Werkbezoek €150,- tot €400,-

Bereken zelf uw bouwkosten

Zelf de kosten berekenen? Maak dan gebruik van onder handige rekentool en krijg meer zicht op basis van welke factoren de prijs van constructietekeningen gebaseerd wordt.

Voorbeeld constructieberekening uitbouw

 

Voorbeeld constructietekening uitbouw

Vragen?

Neem dan contact op met Sven Teeuwen.

Meer informatie

Wie maakt de constructietekeningen?

a

De constructietekening wordt gemaakt door een constructeur. Dit is vaak een HBO of universitair geschoold persoon met affiniteit voor cijfers en krachtenspel.

Waar kijkt een constructeur naar?

We build 4 you Staaltekeningen

Binnen een constructietekening probeert een constructeur een balans te vinden in het gebouw om een zo efficiënt mogelijk geraamte te maken. Hier wordt met het ontwerp in gedachten gekeken naar de overspanningsrichtingen, de constructieafmetingen en toegepaste materialen.

Welke 7 soorten technische tekeningen zijn er?

 • Schetsontwerp:
  Een schetsontwerp wordt ook wel structuurontwerp genoemd en is de éérste ontwerpfase in het bouwproces. In deze ontwerpfase worden verschillende schetsen gemaakt die je wensen visueel maken.  Ook wordt er in deze fase geëvalueerd wat er wel of niet mogelijk is.
 • Voorlopig ontwerp:
  Een voorlopig ontwerp, soms ook wel voorontwerp genoemd, is de uitwerking van het schetsontwerp, waarin de feedback van jezelf, als opdrachtgever, wordt verwerkt. Een voorlopig ontwerp is nog geen officiële tekening, maar geeft toch een realistisch beeld van het einddoel.
 • Definitief ontwerp:
  Een definitief ontwerp is het logisch gevolg van een ontwerptekening en het voorlopige ontwerp. Het definitief ontwerp is de uiteindelijke “blauwdruk” voor je verbouwing.  Dankzij deze tekening weet iedereen in het bouwproces wat het eindresultaat is.
 • Bestektekeningen:
  Op een bestektekening vind je alle relevante gegevens terug die nodig zijn in het bouwproces. Een bestektekening bevat o.a. plattegronden en doorsneden en vormt samen met het bestek de basis voor een contract met je aannemer.
 • Een werktekening:
  Een werktekening is een praktische, gedetailleerde tekening die alle onderdelen van jouw woning of bedrijfspand bevat. Een werktekening toont informatie over bijvoorbeeld de maatvoeringen, constructieve gegevens en de materialen die nodig zijn tijdens de bouw. Een bouwvakker ziet bijvoorbeeld op een doorsnedetekening precies hoe hij een aansluiting of verbinding moet maken. Maar heeft bijvoorbeeld ook technische tekeningen van de fundering en de vloeren nodig.
 • Revisietekeningen:
  Een revisietekening is de allerlaatste tekening die wordt gemaakt in het proces. Deze tekening wordt gemaakt omdat de oorspronkelijke bouwtekeningen in de praktijk nooit 100% worden gevolgd. Op de revisie tekeningen wordt de situatie getekend zoals hij daadwerkelijk is. Dit zijn de uiteindelijke “archieftekeningen” die worden bewaard nadat het project is afgerond.

Is een constructietekening nodig voor een vergunningsaanvraag?

Ja, wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt bij de gemeente, is altijd een constructietekening nodig. Deze zit bij de constructieberekening inbegrepen.

Onze werkwijze bij het maken van een constructietekening

Als wij ingeschakeld worden voor een bouwtekening voor een constructietekening, dan maken wij eerst kennis om zo inzicht te krijgen in de specifieke wensen die u heeft. Meteen tijdens dit eerste gesprek kunnen wij u advies geven vanuit onze kennis maar vooral ook vanuit onze ervaring. Vervolgens maken wij een scherpe offerte zodat u altijd precies weet waar u aan toe bent. Daarna starten wij met uw bouwtekening constructietekening zodat u inzicht krijgt in hoe uw verbouwing er uiteindelijk uit gaat zien. Wij verwerken de door u gewenste situatie tot een bouwtekening constructietekening. Als wij de bouwtekening voor uw constructietekening in orde hebben gemaakt en indien nodig zullen wij ook alle aanvullende berekeningen verzorgen

Stap 1 Offerte | Werkwijze wb4u

Vraag een offerte aan

Stap 1

Offerte Fase

Stap 2 Kennismaking | Werkwijze wb4u

OFFERTE FASE

Stap 2

Vraag een offerte aan

Stap 3 Voorstel | Werkwijze wb4u

OFFERTE FASE

Stap 3

Kennismaking

Stap 4 Akkoord | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 4

Ontvang ons voorstel

Stap 5 De expert | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 5

Ja ik wil

Stap 6 Project inplannen | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 6

Maak kennis met uw expert

Stap 7 Controle ronde | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 7

Controle ronde

Stap 8 Oplevering | Werkwijze wb4u

OPDRACHT FASE

Stap 8

Oplevering of indienen

Wat is het verschil tussen een bouwtekening en constructietekening?

Een bouwtekening wordt gemaakt door een bouwkundig tekenaar of een architect. Een constructieberekening door een constructeur. Hier moeten immers de constructieberekeningen worden gemaakt.

Wat is het verschil tussen een constructietekening en een constructieberekening?

Een constructieberekening is de onderbouwing van de bijbehorende constructietekening. Vaak worden beide in één document opgeleverd wanneer u een constructieberekening laat maken. Het is dus niet nodig om beide apart van elkaar te laten maken.

Google review over constructietekeningen

Sorry, no posts matched your criteria.

Waarom We Build 4 You voor uw constructietekening?

eerlijk, open, en transparant.

We Build 4 You is een modern bedrijf dat wordt geleid door twee jonge gedreven eigenaren met op de achtergrond twee ervaren rotten die ieder al 35 jaar meelopen. Gezamenlijk zijn wij goed voor honderden, zo niet duizenden, bouwtekeningen en voorspoedig verlopen projecten. Onze positieve reviews geven aan dat klanten ons werk waarderen.

Samen met ons ervaren team van 8 tekenaars zijn wij in staat vakkundig en op een hoog tempo tekenwerk en berekenwerk te leveren.

Kiezen voor We Build 4 You voor uw constructietekening

Het kiezen van de juiste partij voor een constructietekening

Nu duidelijk is hoe het proces rondom een constructietekening voor u zal verlopen, is het nog een kwestie van het kiezen voor de juiste partij. Er zijn vele bedrijven die de werkzaamheden voor hun rekening kunnen en willen nemen. Uiteraard zoekt u naar die ene partij die net iets meer kan bieden. In de beschrijving van het proces rondom de bouwtekening voor een constructietekening beschreven wij al wat onze werkwijze is. Onze specialistische werkwijze alleen al is een valide reden om voor ons te kiezen.

We build 4 you is een ervaren partij die dankzij haar jarenlange ervaring weet waar gemeenten naar vragen en hoe de klus geklaard dient te worden. Een van onze bouwkundige experts maakt voor u een kloppende constructietekening en, indien gewenst, tekenen wij deze in 3D zodat u vooraf een goed beeld krijgt van het eindresultaat.

Open en eerlijk

Er is echter meer. Wij zijn een bedrijf dat er écht voor gaat. Wij zien problemen niet als tegenslag, maar als een uitdaging! Dat heeft alles te maken met het feit dat u stuit op een groep mensen met passie voor de bouw. En dat dragen wij ook nadrukkelijk uit. Daarnaast zijn wij altijd open en eerlijk en werken wij als partners samen met u als klant. Samen komen wij veel verder dan alleen. Heeft u vragen over een eventuele samenwerking? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij hebben altijd een bouwkundig expert voor u klaar staan om alles met u door te nemen.

Trots op uw opdracht

Ondanks het feit dat het maken van een constructietekening volgens vaste protocollen uitgevoerd moet worden, proberen wij in al onze werkzaamheden vooruitstrevend te zijn. We streven ernaar continu te vernieuwen en ontwikkelen. Betere technieken maken het werk voor onze mensen prettiger en het resultaat voor u nog beter. Bovenal zijn wij trots op wat we doen en dit is terug te zien in de manier waarop we de werkzaamheden voor u aanpakken. Inspiratie is voor ons motivatie en goed doen doet goed volgen. U weet dus waar u moet zijn als u een bouwtekening aanbouw of uitbouw wilt laten maken. Wij van We Build 4 You zullen zorgen ervoor dat u trots zal zijn op het resultaat van uw aanbouw of uitbouw. Kortom voor uw constructietekening bent u bij ons aan het juiste adres.

Onze ervaring met constructietekeningen

Door onze ervaring weten wij precies waar een constructietekening aan moet voldoen en wat wij door middel van deze tekening moeten laten zien. Dit is met name belangrijk als wij aan de slag gaan met een bouwtekening van uw constructietekening in de vorm van een bouwaanvraag tekening. Deze tekening wordt gemaakt op het moment dat het definitieve ontwerp van de constructietekening een feit is. Dat betekent wanneer de gebruikte vormen in het te bouwen of verbouwen van uw constructietekening helemaal helder zijn en er ook voldoende zekerheid is over de materialen die u daarvoor wilt gaan gebruiken. Ook moet er duidelijkheid zijn op het gebied van zaken als de gevel- en dakrand afwerking. Deze constructietekening is zowel voor uzelf als voor de aannemer en de gemeente noodzakelijk. De gemeente baseert hierop namelijk haar beslissing om al dan niet een vergunning te verlenen.

De bouwtekening is een verplicht onderdeel van de vergunningsaanvraag en is daardoor erg belangrijk. Mocht u iets willen gaan bouwen, dan zal u dus een bouwtekening van uw constructietekening moeten hebben. Het is belangrijk dat deze bouwtekening uw wensen goed visualiseert. Het is dan ook belangrijk dat u dit door een expert laat maken. Kies daarom voor ons!

Behalve voor een constructietekening kunt u bij ons voor meer bouwkundige zaken terecht. Zo maken wij berekeningen voor u, kunnen wij u bouwkundig advies geven en kunnen wij eventuele bouwbegeleiding aanbieden. Ook voor een bouwkundig rapport klopt u bij ons aan. Met onze parate kennis en ervaring kunnen wij u altijd op de beste manier van dienst zijn.

Samen maken wij de constructietekening van uw dromen

Uiteraard maken wij voor u ook een constructietekening in de vorm van een ontwerptekening. Wij beelden met deze tekening uw ideeën uit en leggen dat vast in een  ontwerp. Deze ontwerptekening wordt voornamelijk gemaakt aan de start van een bouwproces, om op deze wijze inzicht te krijgen in het door u gewenste ontwerp. Omdat deze tekeningen voornamelijk met de hand worden gemaakt, spreken wij ook wel van een ontwerpschets. Er wordt geschetst met de wettelijke mogelijkheden in het achterhoofd, net als dat alleen getekend wordt zodra de constructie ook daadwerkelijk mogelijk is. Ook worden de kosten vaak al meegenomen. Wij willen zo vooral een reëel beeld schetsen van iets dat daadwerkelijk binnen uw mogelijkheden ligt.

Wat wij nog meer voor u kunnen betekenen

Verder zijn wij specialist in het maken van bestektekeningen, dit zijn tekeningen die tot in detail uitgewerkt zijn en een vervolg zijn op de bouwaanvraagtekeningen. In een bestek of technische omschrijving worden alle materialen die gebruikt worden ingetekend. Het zijn uitgewerkte tekeningen waarin het gebouw of object bouwtechnisch op elkaar aansluit. Mocht u zoeken naar de geschikte partij voor 3D visualisatiesconstructietekeningensplitsingstekeningen of slooptekeningen, dan bent u bij ons ook meteen aan het enige juiste adres. Want ook die bouwtekening voor je huis nemen wij graag voor onze rekening.

Wij leveren ook alle benodigde berekeningen

Bij ons kunt u niet alleen terecht voor tekenwerk. Wij hebben namelijk een zeer compleet aanbod en dit houdt in dat u bij ons ook terecht kunt voor het berekenwerk zoals constructieberekeningen. Tevens kunt u bij ons terecht voor de daglicht- en ventilatieberekeningen. Wij werken ook de brandveiligheidseisen uit. Doordat wij dit allemaal aanbieden vindt u in ons een partij die u met het totale plaatje kan helpen. Nadat u met ons in zee gegaan bent weet u precies wat u kunt verwachten en kunt u een bouwvergunning aanvragen.

De Koffie staat voor u klaar!

Wij maken graag uw constructietekening!

We Build 4 You kan indien u een constructieberekening wenst een offerte voor u maken. Vraag een offerte voor een constructieberekening aan via het contact formulier.

VACATURE DELEN