Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Draagmuur herkennen op een bouwtekening | wb4u
Blog

Draagmuur herkennen op een bouwtekening

Draagmuur herkennen op een bouwtekening | wb4u

Draagmuur herkennen op een bouwtekening

Wanneer u een muur wilt uitbreken, is controleren of dit een dragende muur is van cruciaal belang. Om er achter te komen of een muur dragend is, kijkt u op de bouwtekening. Maar, hoe herkent u een draagmuur op een bouwtekening? Op die vraag geeft dit artikel antwoord. Heeft u de bouwtekeningen niet bij de hand of bezichtigt u een pand en wilt u snel inschatten of het een dragende muur is? Wij geven tips voor zonder bouwtekening dragende muur herkennen. Echter onthoud: voor breken, altijd berekenen!

Wat is een dragende muur?

Een draagmuur, ook wel steunmuur genoemd, is een onderdeel van de constructie van het pand. Dit kan zowel een binnenmuur als buitenmuur zijn. Buitenmuren zijn vrijwel altijd dragende muren.

Symbool draagmuur op bouwtekening

Bij het bekijken van uw bouwtekeningen, is het belangrijk om te weten hoe u deze moet lezen. En, niet altijd zijn dezelfde arceringen of wordt hetzelfde symbool voor een draagmuur gebruikt. Wat betekend arcering op een bouwtekening? Archering op een bouwtekening is een afbeelding of tekening van een boog of een aantal bogen. Deze afbeelding geeft de vorm en positie van de boog weer in de bouwtekening.

Als het goed is, zit er bij de bouwtekening of plan een legenda waarop aangegeven staat welk symbool draagmuur of welke arcering van de muur op de bouwtekening de dragende muur aangeeft. Per bouwtekening of bouwplan kan dit dus verschillen. Echter, zie je dezelfde muren op de beneden en bovenetages? Dan is dit naar alle waarschijnlijkheid een dragende muur. Hierover straks meer. Eerst werpen we een blik erop: draagmuren op bouwtekening herkennen.

Legenda bouwtekening muren

Draagmuur herkennen op bouwtekening

Om een draagmuur op een bouwtekening te herkennen, gebruikt u een legenda. Op een bouwtekening of plattegrond is een zwart ingekleurde muur, een witte muur met schuine arcering of zwart omrande muur is bijna altijd een dragende muur. Is dezelfde arcering gebruikt voor buitenmuren en binnenmuur? Of loopt deze muur door in het pand? Dan is dit een goede manier om een draagmuur op een bouwtekening of plattegrond te erkennen. Idealiter beoordeelt u de situatie met de bouwtekening in het pand waarvan u erachter wilt komen of een scheidingswand dragend is. Om dit verder te beoordelen, geven we tips om een erachter te komen of u met een dragende wand of niet-dragende scheidingswand te maken heeft.

Draagmuur herkennen zonder bouwtekening

Er zijn een aantal tips om een draagmuur te herkennen. Dit kunt u ook in het pand controleren. Bijvoorbeeld voor draagmuur herkennen zonder bouwtekening. Of voor muren die niet op de bouwtekening te zien zijn. U kunt ook een professional van We Build 4 You erbij vragen om dit te beoordelen. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op. Wij kunnen u, als het om een dragende muur verwijderen gaat, ook direct helpen met het maken van de benodigde berekening. Daarnaast verzorgen wij het maken van de bouwtekening en het maken van constructietekening voor bouwvergunning en uitvoerders. In 99% van de gevallen is voor de draagmuur verwijderen toch al een bouwvergunning verplicht.

Tip 1: Holle wand = waarschijnlijk geen dragend muur

Hoeveel draagmuren heeft een huis?

Een huis heeft in de meeste gevallen minimaal vier draagmuren, namelijk de buitenmuren. Hoe groter de overspanning binnen, hoe groter de kans op dragende binnenmuren.

Hoe herkent u een draagmuur?

Een draagmuur herkent u door op de muur kloppen of met een endoscoop erachter kijken om te onderzoeken of een binnenmuur hol is. Wanneer de muur hol klinkt, en het is geen voorzetwand tegen een draagmuur, dan is dit vaak geen dragende muur. U ziet mensen wel eens tijdens een bezichtiging op de muur kloppen, dit doen zij om te weten of muur dragend is.

Tip 2: Doorlopende muur op meerdere verdiepingen

Loopt een muur door op een tweede verdieping? Of ziet u een muur in de kelder doorlopen? Dan is de kans groot dat het een draagmuur betreft. Deze muren zijn vaak dikker dan andere muren. Wanneer de muur van steen is, is de kans ook vele malen groter dat het een draagmuur is dan een houten muur.

Tip 3: Vloer- en plafondbalken controleren

Zijn de vloerbalken van de verdiepingsvloer of het plafond te zien of ziet u ze in de muur liggen? Dan is de kans groot dat ze op de steunmuur, oftewel de draagmuur liggen. Let erop dat balken in het plafond twee kanten op lopen. Dikke balken overdwars en dunne balken daarop. De kans is groot dat beide op dragende muren liggen.

Muur verwijderen en een draagbalk plaatsen

Het vervangen van een dragende muur door een stalen balk, genaamd een ‘constructieve wijziging’, vereist altijd een vergunning omdat het de constructie van het gebouw aantast. Voor het verwijderen van een niet dragende muur is nooit een vergunning nodig. De kosten voor het installeren van een stalen balk kunnen variëren van € 1.300,- tot € 5.000,-, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het type stalen balk en de benodigde arbeid.

Draagmuur op betonnen vloer

Om een draagmuur op een betonnen vloer te herkennen, kijkt u of de naden in het beton lopen. In de richting waar de naden op lopen zal ongetwijfeld een dragende muur zijn. Om de draagmuur te herkennen op een bouwtekening, is het goed om te weten dat deze betonnen vloeren ook vaak aangegeven staan. De richting is niet altijd op de bouwtekening te vinden.

Tip 4: Draagmuur trap, toilet en hal

Dragende muren zijn vaak bij logische plaatsen aangebracht. Bijvoorbeeld tussen de hal en de woning zitten vaak dragende muren. Meestal zijn een aantal wanden van het toilet dragende muren. De draagmuur trap is ook een bekende, hierbij zit de trap uiteraard tussen dragende wanden gemonteerd aangezien deze flink wat stevigheid moet bieden.

Tip 5: Steunmuur herkennen? Kijk naar verbouwingen

Een steunmuur herkent u onder andere door naar een bouwtekening te kijken. Ziet u in de woning muren die niet op de bouwtekening staan? Dan zijn dit bijna altijd geen dragende muren. Bij het laten verwijderen van een steunmuur, moet er een nieuwe bouwtekening gemaakt worden. Echter, het kan zijn dat u bij een woning kopen, niet de meest recente bouwtekeningen heeft.

Dragende schoorsteen herkennen

Een schoorsteen, zeker in het midden van de woning wordt bij oudere panden als dragende pilaar gebruikt. Deze kun je herkennen op dezelfde manier als een dragende muur, door de bouwkundige tekeningen erbij te halen.

Draagmuur verwijderen vergunningsvrij?

Bij het aanpassen van de dragende constructie van een pand bent u vrijwel altijd vergunningplichtig. Voor een niet-dragende muur plaatsen of afbreken (binnenshuis) is meestal geen vergunning nodig. Gaat u een vergunningsvrije aanbouw plaatsen, maar is een dragende muur slopen daarvoor nodig? Dan bent u wel weer vergunningplichtig.

Draagmuur of buitenmuur verwijderen?

Het is helaas niet mogelijk om een buitenmuur zonder vergunning te laten verwijderen. Er zijn de nodige bouwtekeningen nodig. Ook zal er een berekening gemaakt moeten worden van de krachtverdeling in de nieuwe situatie. Het laten verwijderen van een dragende muur kost tussen de € 1.200,-en € 3.000,-. Deze prijs is gebaseerd op een huis met één verdieping.

Een veel gekozen oplossing is een draagmuur verwijderen en balk plaatsen. Deze balk kan van steen of van hout zijn. Op deze balk ligt de constructie daarboven zoals vloerbalken van de bovenverdieping. Een muur uitbreken is een taak voor de vakman, maar het berekenen van de constructie is een taak voor We Build 4 You. Wij bekijken hoe dik de balk moet zijn, hoe breed uw open keuken kan worden, of een deur verbreden mogelijk is, etc. Ga niet zelf een draagmuur slopen en verwijderen zonder dat u 100% zeker bent van wat u doet.

Opening maken in draagmuur

Het is mogelijk om een opening te maken in een dragende muur, maar het vereist vaak een specifieke aanpak en technieken om ervoor te zorgen dat de stabiliteit en integriteit van de muur niet worden aangetast. Dit kan gedaan worden door een bouwkundige of constructeur te raadplegen die kan bepalen of de muur op een structuurversterkende manier kan worden aangepast, zodat de opening erin kan worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van extra dragende elementen of het versterken van bestaande elementen. Het is belangrijk om te onthouden dat werkzaamheden aan dragende muren vaak vergunningplichtig zijn en dat het altijd verstandig is om de juiste vergunningen te verkrijgen voordat u begint met de werkzaamheden.

Deur maken in draagmuur

Als je een deur in een draagmuur maakt, is vergunning aanvragen verplicht. Dit komt omdat je constructieve wijzigingen aanbrengt aan jouw woning. Volgens de wetgeving maakt het niet uit hoeveel centimeter of meter je verwijderd uit de draagmuur, vergunning aanvragen is altijd verplicht. De kosten voor het laten maken van een deurgat in een draagmuur liggen rond €5.000,-

Hoe dik is een draagmuur?

Een dragende muur heeft meestal een minimale dikte van 20 centimeter, maar dit is niet altijd het geval. Er kunnen ook dragende muren zijn met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter kan nooit dragend zijn.

 

VACATURE DELEN