Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Wat is een bouwtekening | wb4u
Blog

Wat is een bouwtekening?

Wat is een bouwtekening | wb4u

Wat is een bouwtekening?

Vraagt u zich af: wat is een bouwtekening? Een bouwtekening is een bouwkundige tekening die een representatie geeft hoe de constructie van een gebouw eruit ziet. Deze representatie is voor zowel het verbouwen van een bestaand pand als bij nieuwbouw. De bouwtekening is nodig voor de aanvraag van de vergunning en voor de uitvoerders. Deze tekening dient later als controledocument van wat er gebouwd is of om toekomstige verbouwingen op te baseren. De bouwtekening van uw woning of pand is dus zeer belangrijk. Zowel tijdens de bouw als daarna. Deze blog van We Build 4 You geeft antwoord op de vraag “wat is een bouwtekening” door antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wanneer heeft u een bouwtekening nodig?

Wanneer heeft u een bouwtekening nodig? | We Build 4 You

In principe is een schets op een papier al een soort bouwtekening, maar hiermee kunt u geen vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente moet namelijk beoordelen hoe de verbouwing of nieuwbouw eruit komt te zien. Ze kijken ook of de constructie aan de wettelijke eisen voldoet. Bij een bouwtekening hoort een constructieberekening. Stel u maakt een open keuken door een dragende tussenmuur te verwijderen, dan moet dit ondersteund worden met een balk. Hoe dik de balk is, vindt u in de constructieberekening. Hoe en waar die balk zit, ziet u terug in de bouwtekening.

Geen bouwtekening bij vergunningvrij bouwen?

Ook als u geen vergunning nodig heeft, is een bouwtekening laten maken vaak een vereiste of in ieder geval verstandig. Want, wanneer er na de bouw problemen zijn, heeft u met een bouwtekening ook een belangrijk stuk bewijsmateriaal. Daarnaast zullen goede aannemers en uitvoerders zonder bouwtekening niet eens aan de slag gaan. Ze willen duidelijkheid in wat er gebouwd moet worden. Op de vraag “wat is een bouwtekening?” zijn meer antwoorden mogelijk. Maar, laten we eerst kijken naar wat er op een bouwtekening staat.

Wat staat er op een bouwtekening?

Op een bouwtekening staat vaak een plattegrond, een doorsnede en meerdere gevelaanzichten. Daarnaast staat er een legenda en een tabel met informatie. In de tabel staat onder andere de naam van het gebouw, naam van de tekenaar of het bureau, de schaal en het formaat van de tekening, de datum, of het een voorlopig of definitief ontwerp is, en een nummer van de tekening. Afhankelijk van de periode waarin de tekening gemaakt is, zal de stijl en de inhoud kunnen verschillen. Ook hangt dit af van wat voor type bouwtekening het is.

Er bestaan verschillende soorten bouwtekeningen

Er bestaat niet zoiets als een bouwtekening, het is een verzamelnaam voor allerlei tekeningen. Bouwtekeningen bestaan in de vorm van:

De ontwerptekening

Een ontwerptekening is de eerste bouwtekening. U laat een ontwerptekening maken om een idee te krijgen bij uw wensen. Door deze schets te zien, krijgt u een beeld erbij en kunt u uw idee verder uitwerken. Zelfs een schets op papier is al een ontwerptekening te noemen. Naarmate het ontwerp definitief wordt, zal dit type bouwtekening verder vorm krijgen.

De ontwerptekening | We Build 4 You

De bouwaanvraagtekening

De bouwaanvraagtekening omvat alles wat de gemeente nodig heeft om de bouwaanvraag te beoordelen. Wat is een bouwtekening voor vergunning? Een duidelijke tekening met daarbij een constructieberekening, lijst van materialen, oppervlakteberekening etc. Kortom, alles wat nodig is om de gemeente akkoord op de bouwtekening te laten geven. Wij zetten alles wat nodig is voor een akkoord erin. Op basis van ervaring weten we waar de gemeente naar kijkt.

De bestektekening en werktekening

Wat is een bestektekening? Dit type bouwtekening volgt na het akkoord op de bouwaanvraag. Deze bouwtekening is nog gedetailleerder. Hoe beter de bestektekening, hoe minder kans op een langere tijdsduur van de bouw of onverwachte kosten. In deze fase maakt ook iedere specialist een eigen werktekening. Een kozijnenleverancier of glaszetter zal een werktekening maken met de maten van de kozijnen en de manier waarop de ramen open kunnen. De loodgieter maakt een werktekening voor het plaatsen van leidingen en een elektricien voor elektra. Deze laatste twee worden ook wel installatietekeningen genoemd, gezien het installaties betreft.

Constructietekening en constructieberekening

De constructietekening en constructieberekening is vaak onderdeel van de bouwtekening voor de bouwaanvraag. Bij de vraag “wat is een bouwtekening?” denkt men vaak aan een plattegrond of zijaanzicht, maar tegenwoordig horen hier ook 3D-tekeningen bij.

Constructietekening en constructieberekening | We Build 4 You

Bouwtekening 3d-visualisatie

Deze hoort eigenlijk niet thuis bij het antwoord op de vraag “wat is een bouwtekening?”, maar willen we wel noemen. Want inmiddels hoort dit vaak ook bij onze werkzaamheden. Het kan problemen voorkomen om voor de bouw al een 3d-visualisatie te zien. U ziet dan duidelijk hoe alles gaat worden, en kunt dan nog bijsturen.

Aanpassingen tijdens de bouw vastleggen

Het komt voor dat er tijdens de bouw blijkt dat dingen toch anders moeten. Dit kan mondeling besproken worden, maar het dringende advies is om dit vast te leggen in revisietekeningen. Dit type bouwtekening is een correctie op de oorspronkelijke bouwtekening en legt nieuwe afspraken vast.

Kunt u zelf een bouwtekening maken?

U weet nu wat een bouwtekening is. Maar, kunt u zelf een bouwtekening maken? De schets kunt u uiteraard zelf al maken. Ook een plattegrond met afmetingen zal lukken. Als er geen constructieberekening nodig is, zal een constructieve tekening ook wel lukken. Maar, is er een constructieberekening nodig? Dan kunt u beter een bouwtekening laten maken. Hier staat dan namelijk alles in om het bouwwerk veilig te bouwen.

Bouwtekening tussenmuur verwijderen

Stel u gaat die tussenmuur verwijderen, dan staat in de bouwtekening waar de balk precies komt om de bovenverdieping op te ondersteunen. Van hoever de balk in de muur zit tot de dikte van de balk en fundering van de zijmuren. Dit is kennis die wij van We Build 4 You in huis hebben. Lees hier een voorbeeld over een miscalculatie bij draagmuur verwijderen. Wist u dat de woningeigenaar in grote mate verantwoordelijk is bij verbouwingen?

Bouwtekening laten maken

Van bouwtekening dakkapel, aanbouw, garage, tot een volledig huis of bedrijfspand, de beste keuze is We Build 4 You! Ook voor specialistische tekeningen, zoals een splitsingstekening bij een woning of pand splitsen of een bouwtekening luxe villa, zijn wij de beste optie. Leg ons uw plan voor, en wij geven graag alvast vrijblijvend advies. U heeft dan direct de mogelijkheid tot vragen stellen. Bovendien kunnen wij meer vertellen over wat we voor u kunnen doen. In veel gevallen helpen we namelijk ook bij uw vergunningsaanvraag bij uw gemeente.

VACATURE DELEN