Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Blog

Zelf een bouwtekening maken: hoe werkt dat?

We Build 4 You

Zelf een bouwtekening maken: hoe werkt dat?

Zelf een bouwtekening maken: hoe werkt dat? Voordat u begint met tekenen, is er een aantal dingen dat u moet weten voordat u een bouwtekening gaat maken. Zo zijn er meerdere soorten bouwtekeningen en wordt een bouwtekening vaak begeleid met een constructieberekening. Bij We Build 4 You maken we dagelijks bouwtekeningen voor onze klanten. Met dit artikel delen we onze kennis graag. We begrijpen dat u voor niet ieder project een officiële bouwtekening wilt laten maken. Gaat het om een bouwtekening voor een vergunningsaanvraag? Neem dan contact met ons op, in zo’n geval is het namelijk beter om de bouwtekening te laten maken door een specialist.

WB4U Bouwtekening

Verschillende soorten bouwtekeningen

Er zijn meerdere soorten bouwtekeningen. Het onderwerp waar de tekening van gemaakt moet worden, bepaalt de schaal en welke details er afgebeeld moeten worden. Vrijwel ieder bouwproject begint met een ontwerptekening. Dit kan een schets op papier zijn of bijvoorbeeld via een app. Als er sprake is van een vergunningplicht zal de vervolgstap een bouwtekening voor een vergunning zijn. Hier hoort een constructieberekening bij waarmee wordt aangetoond dat de constructie van het gebouw veilig is. De volgende bouwtekening die gemaakt zal worden is de werktekening of bestektekening. Dit is een meer gedetailleerde versie van de bouwtekening en bevat noodzakelijke details voor de uitvoerder, denk aan leidingwerk of elektriciteitsdraad. Een laatste, veel voorkomende bouwtekening is de verkooptekening, deze is vaak 3d. Zo’n tekening kan als een schets gezien worden, maar richt zich op materialen en meubels.

Wat moet er op een bouwtekening staan?

Afhankelijk van het type bouwtekening zullen er verschillende zaken op staan. Op een schets zullen globaal de maten staan, wat er ontworpen is en eventueel de oude en nieuwe situatie. Op een bouwtekening voor vergunning staat veel meer. Naast de verschillende aanzichten en plattegronden staat er een stempel op. Een stempel is de naam voor het overzicht van essentiële informatie die vaak linksonder vermeld staat. Lees in onze blog “Waar moet een bouwtekening aan voldoen?” alles over de eisen die voor bouwtekeningen gesteld zijn.

Hoe maakt u uw eigen bouwtekening?

We Build 4 You U kunt een bouwtekening simpelweg met pen en papier maken. Zeker bij het maken van een schets zal dit prettig werken. U hoeft dan niet uit te zoeken hoe een software voor bouwtekeningen precies werkt. Uiteindelijk zal een tekening die op de computer of in een app is gemaakt wel een strakker resultaat geven. Zelf een bouwtekening maken: hoe werkt dat op de computer? Professionals zoals wij werken met ingewikkelde en dure software, maar zelf kunt u goedkope apps of standaard programma’s gebruiken. U kunt zelfs een bouwtekening maken in Excel middels het sjabloon Home Plan.

Bouwtekening maken online

We krijgen steeds vaker de vraag of een bouwtekening maken online mogelijk is. In de blog “Welke software is er voor het maken van uw bouwtekening?” leest u hier meer over. Een van de bekendste softwares voor het maken van bouwtekeningen is Google Sketchup. Bij Sketchup kunt u voor een proefperiode kiezen en daarna betaalt u wel een prijs per jaar. Hoewel zelf een bouwtekening maken gratis kan zijn, zijn er bij de meeste software-oplossingen wel kosten aan verbonden. Floor planner en Envisioneer bieden wel gratis varianten aan.

Bouwtekening maken met een app

WB4U

Een bouwtekening maken met een app kan een handige manier zijn om te starten, maar zal al snel te beperkt zijn. Vaak merken we tekortkomingen als het gaat om een prettige workflow en het behouden van overzicht. Wij raden altijd aan om op de computer met een degelijke software aan de slag te gaan.

Is een bouwtekening verplicht?

Bij een vergunningaanvraag zal een bouwtekening altijd gevraagd worden, er moet immers bekeken worden wat de plannen zijn. Bij een bouwproject waarvoor een vergunning niet verplicht is, is een bouwtekening nog altijd aan te raden. Er moet immers vastgelegd worden wat er gebouwd wordt. Anders krijgt u tijdens de bouw onduidelijkheden en onverwachte verrassingen. Bovendien moet de constructie berekend en vastgelegd worden. Niet de aannemer maar de eigenaar van het pand is hier verantwoordelijk voor. Wees er dus zeker van dat uw bouwwerk constructief goed in elkaar zit.

Hoe kom ik aan een bouwtekening van mijn huis?

Voor een verbouwing zult u altijd verder werken op de bestaande bouwtekening. U kunt deze opvragen bij de gemeente. Voordat u dit doet, kunt u de bouwtekening ook bij de verkopende makelaar vragen. De kans is groot dat hij of zij dit namelijk ook al eens heeft opgevraagd. Lees hier meer over een bouwtekening opvragen.

Bouwtekening maken op schaal

Als u eenmaal uw bouwtekening heeft, ziet u dat er met een bepaalde schaal gewerkt wordt. U werkt altijd door met dezelfde schaal. Daarbij meet u de werkelijke situatie en rekent u deze om naar de schaal waarmee de bouwtekening is gemaakt. Per soort bouwtekening kan de schaal wel verschillen. Voor woningen is een bouwtekening vaak 1:100 of 1:50, afhankelijk van de grootte van het pand. Voor een fragment gebruikt men 1:20 en voor nog meer details kan een nog kleinere schaal gebruikt worden. Voor situatietekeningen of bouwtekeningen van een buitenterrein zal ook 1:500 of 1:1000 voorkomen. Houd deze standaard schalen ook voor uw bouwtekening aan.

Zelf bouwtekening maken voor vergunning of laten doen?

U kunt zelf een bouwtekening maken maar als er een vergunning nodig is, raden wij aan om dit te laten doen door een specialist. Waarom? Een bouwvergunning aanvragen kost tijd en geld, en met een goede bouwtekening krijgt u eerder een vergunning. Wilt u door ons uw bouwtekening laten maken? Neem gerust eens contact met ons op. Afhankelijk van het bouwwerk kan de prijs verschillen. Door onze ruime ervaringen van meer dan 25 jaar kunnen we snel en effectief werken. De kosten vallen hierdoor reuze mee en worden bovendien vaak terugverdiend.

Gratis bouwtekening of goedkoper bouwproject?

De keuze is aan u, wilt u een gratis bouwtekening of kiest u voor een goedkoper bouwproject? Uit berekeningen is wel eens naar voren gekomen dat gemiddeld 13% van de kosten voor bouwprojecten voortkomen uit foutherstel. Met een goede bouwtekening kunnen kosten juist bespaard worden en verrassingen kunnen worden voorkomen. Een bouwtekening laten maken resulteert altijd in lagere bouwkosten voorkomt onvoorziene kosten. Neem contact met ons op en laat ons u vrijblijvend adviseren. Een gesprek met een bouwkundig specialist zal u hoe dan ook direct nieuwe kennis geven. Daarna kunt u beslissen of u de bouwtekening zelf gaat maken of dat u dit door ons wilt laten doen.

 

VACATURE DELEN