Wat is belangrijk bij het maken van een bouwtekening voor uw huis?
U dient een bouwtekening te laten maken wanneer u de bouwtekeningen van uw huis niet meer heeft of een verbouwing wilt laten doen. De bouwtekening is een belangrijk document. Het laat zien hoe de constructie in elkaar zit. Bij het laten bouwen van een huis of bij een verbouwing zit er ook een juridische kant aan dit document. Op basis van de bouwtekening kan gecontroleerd worden of hetgeen gebouwd is volgens plan is gedaan. Vanwege het belang van dit document, geven wij van We Build 4 You graag antwoord op de vraag “Wat is belangrijk bij het maken van een bouwtekening voor uw huis?”
Hoe kom ik aan een bouwtekening van mijn huis?
Om antwoord te geven op de vraag “Wat is belangrijk bij het maken van een bouwtekening voor uw huis?”, beantwoorden we een aantal deelvragen. De eerste vraag die we beantwoorden is: “Hoe kom ik aan een bouwtekening van mijn huis?” Want, als u een reeds gebouwd huis koopt, zit er gek genoeg niet altijd een map bij met belangrijke documenten waaronder de bouwtekening. De reden hiervoor is dat, zeker voor oude panden, de bouwtekeningen lang niet altijd meer vindbaar zijn. Wanneer u de bouwtekeningen van uw huis zoekt, dan kunt u het beste eerst de makelaar vragen die de verkoop begeleid heeft. Hij zal bij verkoop ook de bouwtekening van het huis opvragen. Heeft hij ze niet? Dan kunt u de bouwtekening huis opvragen bij uw gemeente. Zijn ze daar ook niet beschikbaar? Dan kunt u een nieuwe bouwtekening laten maken.
Bouwtekening laten maken
De twee voornaamste redenen voor een bouwtekening laten maken zijn bouw en verbouw. De eerste reden mag duidelijk zijn, er moet immers eerst een bouwtekening zijn voor er überhaupt gebouwd kan worden. Op de tweede reden gaan we graag dieper in. Wat is belangrijk bij het maken van een bouwtekening voor uw huis? Allereerst moet bij het werken vanaf een bestaande bouwtekening gecontroleerd worden of deze nog accuraat is. Zeker bij oudere panden zijn er na uitvoering van meerdere verbouwingen vaak verschillende versies. Onderaan de bouwtekening ziet u in de zogenoemde ‘stempel’ alle informatie staan, zoals tekenaar, datum, schaal, etc. Klopt de bouwtekening niet meer of is deze heel oud? Laat dan eerst een nieuwe bouwtekening maken. U heeft voor een verbouwing meestal een bouwtekening nodig.
Is een bouwtekening verplicht?
U weet nu waar de kans groot is dat u uw bouwtekening kunt vinden en wanneer u een bouwtekening laat maken. Ook weet u dat bij een verbouwing u door kunt werken op een bestaande bouwtekening of een nieuwe kunt laten maken. Wat u nog niet weet, is wanneer een bouwtekening verplicht is. Bij een vergunningsplichtige verbouwing is een bouwtekening altijd verplicht. Ook voor alle constructieve veranderingen heeft u een vergunning nodig en is de bouwtekening laten maken of laten aanpassen verplicht. Logisch, want in de toekomst gaat u of iemand anders doorwerken op de bouwtekening.
Een bouwtekening geeft aan of uw constructie veilig is
Klopt iets niet op de bouwtekening? Dan kan dit erg vervelende of zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Met de bouwtekening voor vergunning controleert de gemeente of uw bouwwerk ook daadwerkelijk veilig is. Ook als u geen vergunning nodig heeft, kan het laten maken van een bouwtekening vanwege de veiligheid slim zijn. Bovendien kunt u door het laten maken van een bouwtekening de aannemer of uitvoerder aanspreken als de verbouwing niet volgens plan verloopt. Hoewel de bouwtekening laten maken kosten met zich meebrengt, kunt u er ook kosten mee besparen. U kunt namelijk besparen door een goed plan te maken. Hiermee zijn bijvoorbeeld minder arbeidsuren nodig.Door de constructieberekening laten maken voorkomt u dat er duurder materiaal dan dat er nodig is zal worden gebruikt.
Wat heeft u nodig voor een bouwtekening?
Tijd om antwoord te geven op de vraag “Wat is belangrijk bij het maken van een bouwtekening voor uw huis?” Allereerst is het belangrijk dat de bouwtekening voor een bestaand pand klopt met de werkelijke situatie. Alles dient dus goed opgemeten te worden en de constructie dient in kaart gebracht te worden. Hoe dik zijn de muren, welke muren zijn dragend etc. Wat heeft u verder nodig voor een bouwtekening? Vaak is er een constructieberekening nodig die de bouwtekening ondersteunt. Stel u wilt een muur uitbreken voor een open keuken. Dan komt in de bouwtekening de overspanning te staan en staat in de constructieberekening de kracht dat dit op de muren en de draagbalk zal hebben. Voor een bouwtekening maken op schaal moet de schaal dus precies kloppen. In de stempel wordt opgeschreven welke schaal de bouwtekening is. Bent u benieuwd waar een bouwtekening verder aan moet voldoen? Dat leest u in onze blog “Waar moet een bouwtekening aan voldoen?”
Wat is een situatietekening?
Een situatietekening is een soort bouwtekening maar dan van het gehele perceel. Hierop staat aangeven waar gebouwen staan en hoe groot deze zijn. Ook de afmetingen van het perceel staan erop. De schaal van een situatietekening is meestal 1:1000. Ook andere zaken zoals sloten, paden etc. kunnen aangeduid worden. Dit hangt af van het doel van de tekening. Bij een aanbouw of het bouwen van een schuur is deze tekening belangrijk. U mag niet zomaar het gehele perceel volbouwen, er zijn regels voor het maximaal te bebouwen oppervlak.
Laat We Build 4 You de bouwtekening maken
Wat belangrijk is bij het maken van een bouwtekening voor uw huis, is dat alles klopt. Onze ervaring in zeer veel verschillende bouwprojecten stelt ons in staat goed en efficiënt te werken. Waarbij een bouwtekening maken leuk is om zelf middels een app bijvoorbeeld mee te experimenteren, heeft u voor constructietekeningen en technische bouwtekeningen toch echt een professional nodig. Wij helpen u dan ook graag bij het maken van uw bouwtekening. Neem gerust vrijblijvend contact op. Door onze ervaring kunnen we u ook helpen bij het krijgen van een vergunning voor uw bouwwerk en het geven van bouwkundig advies.Wij weten precies waar de gemeente op let bij het verstrekken van de omgevingsvergunning.
Hoe gaan wij te werk?
Bij We Build 4 You houden we van persoonlijk contact. We beginnen altijd eerst met een telefonische intake. In dit gratis adviesgesprek bespreken we uw wensen en kan een specialist met u meekijken. Vervolgens werken we uw wensen uit in een offerte. U bent in deze fase nog nergens toe verplicht en het is geheel kosteloos. Gaat u akkoord met de offerte, dan plannen wij de werkzaamheden in. De projectleider plant een startbespreking met u in. Hierna gaan wij aan de slag en leveren uw bouwtekening snel op.