Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Image Alt
Blog

Waar moet een bouwtekening aan voldoen?

Waar moet een bouwtekening aan voldoen?

Een bouwtekening is de blauwdruk van een woning. Het is een belangrijk document omdat op basis hiervan de gemeente een vergunning vrijgeeft voor de bouw en voor de toekomstige verbouw. Ook baseren de aannemer en de uitvoerders zich op de bouwtekening. De tekening moet dus overeenkomen met hetgeen dat er gebouwd is of gebouwd gaat worden. Er bestaan meerdere soorten tekeningen, van simpele bouwtekeningen tot ingewikkelde technische tekeningen. Waar moet een bouwtekening aan voldoen? Daar geeft dit artikel antwoord op.

Waar moet een bouwtekening aan voldoen? | We Build 4 You

Stempel bouwtekening

Wat is de stempel bouwtekening? De stempel bouwtekening is de benaming voor de informatie in de onderhoek. Toepasselijk: deze vindt u ook onder de definitie ‘onderhoek’. In de stempel of onderhoek staat belangrijke informatie. Voordat we naar de tekening zelf kijken, nemen we de onderhoek onder de loep.

Wat moet er in een onderhoek van een bouwtekening staan?

De onderhoek van de bouwtekening bevat belangrijke informatie. Zonder onderhoek weet u niet wie de tekening gemaakt heeft of waar de bouwtekening voor bedoeld is. Een onderhoek van een bouwtekening bevat altijd:

  • Projectnaam;
  • Omschrijving van wat er afgebeeld is;
  • Naam van de tekenaar en het bureau;
  • Nummer van de bouwtekening;
  • Nummer van het project;
  • Datum en eventueel data van wijzigingen;
  • Schaal en formaat van de tekening;
  • Status: concept, ter goedkeuring, voorlopig of definitief;
  • Fase: voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestektekening, werktekening, revisie.

Waar moet een bouwtekening aan voldoen? Een bouwtekening moet een stempel bevatten met bovenstaande informatie. Wat zijn verder eisen aan een bouwtekening?

Legenda

Een bouwtekening bevat een legenda. Per type bouwtekening en per periode kan de betekenis van bepaalde symbolen of weergaves verschillen. Daarom is de legenda bij de bouwtekening zo belangrijk. Veel mensen vragen zich bij een oude bouwtekening af wat bijvoorbeeld dragende muren zijn, of waar leidingen lopen. Wanneer een bouwtekening geen goede legenda bevat, dan moet dit aan de hand van toetsing gecontroleerd worden. Wanneer u een oude bouwtekening heeft, en niet weet wat alles betekent, neem dan gerust contact met ons op.

Situatietekening schaal

In de onderhoek staat ook de schaal van de tekening. Een bouwtekening dient dus zeer precies te zijn. Wat er getekend wordt, hangt af van de schaal. Een bouwtekening met schaal 1:100 is dus 100x kleiner dan de realiteit. Een bouwtekening 1:50 is concreet een keer groter dan de 1:100 bouwtekening. Eén centimeter is bij 1:50 50 centimeter in de realiteit. Bij een bouwtekening is de schaal bepalend voor de details. In een schaal 1:100 zult u de muren zien, terwijl in 1:50 bijvoorbeeld ook tegels ingetekend worden. Een bouwtekening kan van het gehele gebouw zijn of een deel ervan. Bijvoorbeeld een op grotere schaal getekende badkamer met meer details.

Meerdere soorten bouwtekeningen

Waar een bouwtekening aan moet voldoen, hangt af van wie de bouwtekening gebruikt. Een timmerman die een kast timmert zal doorgaans een bouwtekening met details wensen dan een metselaar. Ook zal de inhoud van de bouwtekening verschillen. Een bouwtekening voor een vergunningsaanvraag zal beoordeeld worden door de ambtenaar ter goedkeuring van de bouwvergunningsaanvraag. Hij of zij beoordeelt de tekening op hoe het bouwwerk eruit komt te zien, of het constructief klopt, of het voldoet aan het bouwbesluit en of de oppervlakte en formaten niet buiten het wettelijk toelaatbare zijn. Na goedkeuring gaat een uitvoerder niet aan de slag met dezelfde bouwtekening. Daar is weer een ander type bouwtekening voor nodig. Daarover dadelijk meer.

Waar moet een bouwvergunningsaanvraag aan voldoen?

U weet nu wat er in de stempel of onderhoek staat, hoeveel detail een bouwtekening bevat en dat er meerdere soorten bouwtekeningen bestaan. Ook hebben we genoemd dat bijvoorbeeld de ambtenaar met een ander oog naar de bouwtekening kijkt dan de aannemer. Waar moet een bouwtekening aan voldoen voor de vergunningsaanvraag? De bouwtekening en aanvraag bevatten:

  • Nieuwe en oude situatieschets;
  • Plattegronden;
  • Doorsnede woning;
  • Gevelaanzichten;
  • Afmetingen, waaronder bruto- en gebruiksoppervlakte en inhoud;
  • Daglicht-, ventilatie, en warmteweerstandsberekeningen;
  • Omschrijving van materialen;
  • Omschrijving van gebruiksruimtes (dit is nodig voor toetsing aan het bestemmingsplan);
  • Eventueel begeleidende berekening van constructie / constructietekening;
  • Bij de tekening geleverde kosteninschatting van de bouw.

 

Waar moet een bouwvergunningsaanvraag aan voldoen?

Bestektekening, werktekening en meer

De bouwtekening voor de vergunningsaanvraag is de meest bekende. Maar nadat de bouwaanvraag goedgekeurd is door de gemeente, zijn er nog meer bouwtekeningen nodig. Dit zijn de werktekeningen waar uitvoerders mee aan de slag gaan. Zeker wanneer verschillende uitvoerders werkzaamheden uitvoeren, zoals elektricien en loodgieter, is regie hierin houden belangrijk. Bij We Build 4 You kunnen we alle soorten bouwtekeningen maken. Deze documenten zorgen ervoor dat verrassingen tijdens de bouw tot een minimum beperkt zijn en dat er achteraf, bijvoorbeeld bij schade, altijd documenten aanwezig zijn om dat wat gebouwd is mee te controleren.

Is een bouwtekening verplicht?

U weet nu het antwoord op de vraag ‘waar moet een bouwtekening aan voldoen?’ Maar is een bouwtekening ook verplicht? Wanneer u een bouwvergunning aanvraagt, is een bouwtekening verplicht. Ook is er een eis voor de schaal waarop de bouwtekening moet worden gemaakt. In de regel is dit voor de vergunningsaanvraag bouwtekening 1:100 en een situatietekening van 1:1000. Indien een detailtekening vereist is, is de schaal 1:5, 1:10 of 1:20. Wanneer u geen bouwvergunning nodig heeft, is het laten maken van een bouwtekening nog steeds sterk aan te raden. Zoals eerder genoemd kunnen de bouwwerkzaamheden beter worden uitgevoerd, zeker als er meerdere uitvoerders zijn. Ook is het een belangrijk document na de bouw.

 

 

Bouwtekening voorbeeld

Om een voorbeeld bouwtekening te bekijken, kunt u het beste een aantal van onze projecten bekijken.

Lees hier meer over de bouwtekening voor een bouwvergunning van de gemeente te krijgen. U leest meteen over onze werkwijze wanneer u door ons de bouwtekening wilt laten maken.

Bouwtekening laten maken

Schakelt u We Build 4 You in voor het laten maken van uw bouwtekening? Dan profiteert u van uitgebreide kennis en ervaring. Ons team houdt zich bezig met bouwtekeningen, constructietekeningen, vergunningsaanvragen en bouwkundig advies. Kortom, van begin tot eind kunnen wij u assisteren in uw project. Bekijk een greep uit de projecten die wij uitgevoerd hebben. Bekijk ook alvast de bouwtekeningen die wij voor u kunnen maken of vraag eerst een gratis adviesgesprek aan. Wij kunnen u tijdens dit adviesgesprek al van waardevolle informatie voorzien. Het gesprek is volledig vrijblijvend.

VACATURE DELEN