Bouwtekeningen vs. vergunning- en werktekeningen
Wanneer We Build 4 You een aanvraag binnenkrijgt, ongeacht of het een woningbouw of commercieel project betreft, gaan we eerst na wat voor tekeningen er écht nodig zijn. Heb je enkel een vergunningstekening of een meer gedetailleerde technische- of bouwtekening. Het detailniveau verschilt namelijk erg, waardoor de prijs ook aanzienlijk kan schommelen.
Bij We Build 4 You geven we je een uitsplitsing van de kosten gebaseerd op de omvang van het project. Voor projecten die ingrijpende renovaties vereisen, zijn er vaak een set van bouw- én vergunningstekeningen nodig. Vaak krijgen we de vraag van de klant of énkel de vergunningstekening niet gewoonweg genoeg is om het project te realiseren.
Bouwtekeningen vs. vergunning- en werktekeningen
Het lijkt misschien niet alsof de tekeningen heel verschillend zijn, maar dat zijn ze wel. Dus wat zijn de verschillen tussen vergunningstekeningen en werktekeningen? We zullen in dit blogartikel de verschillende soorten tekeningen uitsplitsen om het belang tussen de twee te verduidelijken en om het gemakkelijker voor je te maken om een besluit te nemen waarmee je daadwerkelijk je droomproject gaat opstarten.
Wat is een vergunningstekening?
Om te begrijpen wat een vergunningstekening nou net is, moet je eerst weten wanneer je er eentje nodig hebt. Houd in gedachten dat elke gemeente zijn eigen eisen stelt en dat er meestal een lijst beschikbaar is waarop is gespecificeerd waarvoor je, al dan niet, een vergunning nodig hebt. Het is daarom belangrijk om eerst even met de gemeente of de stad te overleggen voordat je aan een project begint. Op onze vergunningen pagina leggen wij u uit wanneer u wel of niet een vergunning nodig heeft.
Meestal is er een omgevingsvergunning vereist voor de bouw en/of afbraak van een nieuw gebouw, een toevoeging aan een bestaande woning, of een materiële wijziging van een gebouw of structuur.
Voor de volgende werkzaamheden is er vaak (onder voorwaarden) geen vergunning vereist:
- Zonnepanelen;
- Schuttingen en tuinhekken;
- Schotelantennes;
- Aanbouwen zoals een serre of garage;
- Kleine verbouwingen;
- Dakkapellen en dakramen;
- Speeltoestellen en vlaggenmasten;
- Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje;
- Erfafscheidingen zoals hekken en schuttingen.
Dit betref echter een minimale set tekeningen, kleiner en minder gedetailleerd dan bouwtekeningen.
Wij begrijpen dat budget altijd een zorg is voor de klant en het kan verleidelijk zijn om de tekeningen op dit punt te stoppen omdat ze voldoende lijken voor de bouw. Vergunningstekeningen bevatten echter meestal niet de details die de aannemer helpen bij het budgetteren en uitvoeren van het project, zoals materialen, afwerkingen en details van de constructie. Bijvoorbeeld, een vloer kan worden aangegeven als met tegels, maar het zal geen indicatie geven aan de vakman over welk type tegel, grootte, afwerking, patroon of richting van lay-out.
Wat is een bouwtekening of technische tekening?
De meeste mensen veronderstellen dat er maar één soort van technische tekening bestaat. Maar dat is niet zo. Een bouwproces bestaat uit verschillende fases, waarvoor individuele tekeningen nodig zijn. Eerst is er “een idee” dat moet worden uitgewerkt tot een schets. En deze schets wordt nadien omgevormd tot een bouwkundig plan.
Het plan wordt dan tot in detail uitgetekend zodat de aannemer precies weet hoe het bouwwerk moet worden gemaakt. Bij elk van deze bouwfases hoort een specifieke technische tekening.
Soorten Technische Tekeningen
- Schetsontwerp:
Een schetsontwerp wordt ook wel structuurontwerp genoemd en is de éérste ontwerpfase in het bouwproces. In deze ontwerpfase worden verschillende schetsen gemaakt die je wensen visueel maken. Ook wordt er in deze fase geëvalueerd wat er wel of niet mogelijk is. - Voorlopig ontwerp:
Een voorlopig ontwerp, soms ook wel voorontwerp genoemd, is de uitwerking van het schetsontwerp, waarin de feedback van jezelf, als opdrachtgever, wordt verwerkt. Een voorlopig ontwerp is nog geen officiële tekening, maar geeft toch een realistisch beeld van het einddoel. - Definitief ontwerp:
Een definitief ontwerp is het logisch gevolg van een ontwerptekening en het voorlopige ontwerp. Het definitief ontwerp is de uiteindelijke “blauwdruk” voor je verbouwing. Dankzij deze tekening weet iedereen in het bouwproces wat het eindresultaat is. - Bestektekeningen:
Op een bestektekening vind je alle relevante gegevens terug die nodig zijn in het bouwproces. Een bestektekening bevat o.a. plattegronden en doorsneden en vormt samen met het bestek de basis voor een contract met je aannemer. - Een werktekening:
Een werktekening is een praktische, gedetailleerde tekening die alle onderdelen van jouw woning of bedrijfspand bevat. Een werktekening toont informatie over bijvoorbeeld de maatvoeringen, constructieve gegevens en de materialen die nodig zijn tijdens de bouw. Een bouwvakker ziet bijvoorbeeld op een doorsnedetekening precies hoe hij een aansluiting of verbinding moet maken. Maar heeft bijvoorbeeld ook technische tekeningen van de fundering en de vloeren nodig. - Revisietekeningen:
Een revisietekening is de allerlaatste tekening die wordt gemaakt in het proces. Deze tekening wordt gemaakt omdat de oorspronkelijke bouwtekeningen in de praktijk nooit 100% worden gevolgd. Op de revisie tekeningen wordt de situatie getekend zoals hij daadwerkelijk is. Dit zijn de uiteindelijke “archieftekeningen” die worden bewaard nadat het project is afgerond.
Samengevat … Volledige constructietekeningen + documentatie nemen meer tijd in beslag dan een vergunningstekening. Ze bevatten alle informatie van de vergunningstekeningen, samen met volledige specificaties, gedetailleerde verhogingen, vloerindelingen, details van schrijnwerk, afwerkingspakketten, verlichting en nog veel meer.
Het belangrijkste doel van bouwtekeningen is om een grafische voorstelling te geven van wat er gebouwd gaat worden. Dit stelt de aannemer in staat niet alleen de kosten van het project te schatten, maar het project ook daadwerkelijk uit te voeren. Er zullen altijd beslissingen op de bouwplaats moeten worden genomen en wijzigingen moeten worden aangebracht, hetzij door de omstandigheden ter plaatse, hetzij door andere variabelen, maar een goede set tekeningen zal gedetailleerd genoeg zijn, zodat de aannemer en de vaklui op basis daarvan kunnen bouwen.
Wat zijn de voordelen van een werktekening?
Een werktekening is duurder dan een vergunningsaanvraag tekening. Maar de bijkomende tijd die wordt besteed en het meerwerk dat wordt gespendeerd aan het maken van gedetailleerde bestek- of werktekening maakt een nauwkeurigere budgettering en tijdsplanning mogelijk. Uiteindelijk bespaar je vaak tijd en geld en kan je er zeker van zijn dat uw uiteindelijke visie wordt uitgevoerd zonder extra stress door het door elkaar gooien van selecties en details halverwege het project.
In de bouw houden wij de volgende regel aan:
“Aan het begin kan alles en kost het niks, aan het einde kan niks en kost het alles”
Hiermee doelen wij op dat je aan het begin van het proces alle invloed hebt en aan het eind van het proces geen invloed hebt en wijzigingen dan nog veel geld kosten.