Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:00; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Haringkade 18, 1976 CP IJmuiden icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 icon_widget_image [email protected]

Blog

Daglichtberekening en ventilatieberekening

Daglicht- en Ventilatieberekening

Daglichtberekening en ventilatieberekening

Met een daglichtberekening kan je de hoeveelheid daglicht bepalen dat een gebouw binnenkomt.  Een ventilatieberekening is vereist om er zeker van te zijn dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de woning. Zowel de daglichtberekening als de ventilatieberekening moet je bij de aanvraag van de omgevingsvergunning indienen om aan te tonen dat de daglichttoetreding en de balansventilatie van de nieuwbouw- of verbouwplan voldoen aan het Bouwbesluit.  In tegenstelling tot veel andere bureaus levert We Build 4 You deze standaard bij onze tekeningen.

Waarom een daglichtberekening?

Daglicht- en Ventilatieberekening

Een daglichtberekening is nodig om er zeker van te zijn dat er voldoende daglicht aanwezig is in de woonruimtes. De woonkamers, slaapkamers en andere verblijfruimtes mogen natuurlijk niet donker zijn. Maar voldoende lichtinval is ook belangrijk voor je welzijn. Een gebrek aan daglicht is negatief voor je gezondheid, je humeur en je productiviteit.

Ook wanneer je gaat verbouwen, moet je rekening houden met de regels voor daglichttoetreding en moet bijvoorbeeld 10% van de woonruimtes uit raamoppervlak bestaan. Maar deze regel is echter niet zo simpel als het lijkt, je moet namelijk ook rekening houden met daglicht belemmerende factoren zoals:

  • Positie raam (eerste 800mm vanaf de vloer telt niet mee);
  • Bomen;
  • Omliggende panden;
  • Dakoverstek;
  • Balkon railing of hekwerken;
  • Bewerkte glassoorten (melkglas, gekleurd glas, structuurglas);
  • En nog tal van eisen.

Al deze zogenaamde belemmerende factoren hebben een eigen formule en tabellen met waardes die afzonderlijk afgelezen en berekend moeten worden.

Volgens het Bouwbesluit is het ook verplicht om een ventilatieberekening te laten maken.  De gemeente vereist dit om er zeker van te zijn dat er voldoende (balans-) ventilatie aanwezig is in de woning. Het maakt niet uit of het gaat om natuurlijke ventilatie (passieve ventilatie) of mechanische ventilatie. 

Waarom een ventilatieberekening?

De afgelopen decennia is er ‘te degelijk’ gebouwd in Nederland. Woningen ‘ademen’ niet meer; de objecten bestaan vaak uitsluitend uit betonnen vloeren en wanden. Hierin zijn geen kieren en naden meer te ontdekken, zoals in huizen die gebouwd zijn in de jaren ’30. Ventileren is goed met het oog op het laten verwaaien van zogeheten aerosolen, die – zoals we inmiddels weten – dragers van een virus kunnen zijn. Je woning of bedrijfspand goed kunnen ventileren dankzij systemen, roosters of voldoende ramen, die tegen elkaar open gezet kunnen worden, is dus geen overbodige luxe.

Daglicht- en Ventilatieberekening

Het overgrote gedeelte van onze tijd brengen we op kantoor of op school door. Omdat er zoveel mensen bij elkaar zitten is het een basisbehoefte dat iedereen choneachteruitgaan. Je kan last krijgen van je luchtwegen, irritaties aan je ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Maar ook bij je thuis is voldoende ventilatie een must. Zonder voldoende ventilatie in een woning ontstaat er een ongezond binnenklimaat.  Dit leidt in vele gevallen tot problemen, waaronder vochtproblemen zoals, schimmels in de badkamer, schimmels in de kruipruimte en in je bouwmuren. Naast bouwkundige kwaaltjes kan ook je gezondheid in gevaar komen als de woning niet voldoende is geventileerd. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat het zuurstofniveau gelijk wordt en de vuile lucht wordt afgevoerd. Wanneer dit niet zo is, dan kan je last krijgen van vermoeidheid, lusteloosheid en longklachten.

Om de balansventilatie goed te kunnen berekenen is enige kennis van het bouwbesluit nodig en productkennis van ventilatiemiddelen in de markt. In het bouwbesluit kunnen de eisen worden opgezocht waaraan je moet voldoen als je een object nieuw bouwt of verbouwt.

 

Ventilatie eisen volgens het Bouwbesluit 2012 voor een woning zijn o.a.:

  • Verblijfruimtes 0,9 dm³/s per m² > 3,24 m³/h per m² met een minimale waarde van 25 m³/h
  • Toiletruimtes 7 dm³/s > 25,2 m³/h
  • Badruimtes 14 dm³/s > 50,4 m³/h
  • Verblijfsruimte met kooktoestel minimaal 21 dm³/s > 75,6 m³/h

Voor meer informatie bekijk hier het bouwbesluit online samengesteld door de overheid.

  • Artikel 3. Luchtverversing
  • Artikel 3.6.1. Nieuwbouw
  • Artikel 3.6.2. Bestaande bouw

Door deze regels per ruimte uit te rekenen kan een totale hoeveelheid worden opgemaakt waaraan de woning of ander object moet voldoen. De eis van ventilatie dient dan gewaarborgd te worden in het bouwwerk. Dit houdt in dat bouwkundige elementen als ventilatie rooster of ventilatie units moeten worden aangebracht om aan de gestelde eis te voldoen.

Daglicht en frisse lucht zijn essentieel voor de gezondheid van ons allen. Tegenwoordig brengen we bijna 90% van onze tijd in gebouwen door. Daglicht is essentieel want het stuurt je bioritme aan. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat je gezonde lucht binnenkrijgt en schimmelvorming voorkomt.

Daarom is het dus raadzaam om het bouwkundig advies van een deskundige in te schakelen. We Build 4 You denkt hierover graag met je mee.  Gaat het nu over een opbouw, aanbouw, een bedrijfspand of nieuwbouw.  We Build for You heeft duizenden bouwtekeningen op haar naam staan en afgerond.  Wij zijn de ideale partner voor wie op zoek is naar een betrouwbare en bekwame bondgenoot.

VACATURE DELEN