Bouwaanvraagtekening Dakopbouw
Steeds vaker wonen we wat kleiner en zijn we op zoek om onze beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Om een extra woonkamer, hobbyruimte, zithoek of terras aan te leggen, denken we in de eerste plaats meestal aan een aan-/ uitbouw. Maar vaak is er niet genoeg plaats, of leveren we liever niet in op al bestaande ruimtes zoals de tuin of de garage? Een dakopbouw biedt in dat geval tal van mogelijkheden en kan soms wel tot zo’n 30 extra vierkante meter oppervlakte creëren.
We Build 4 You werkt al jarenlang met kennis van zaken en is de ideale partner om je doorheen het bouwproces bij te staan. Bekijk hier enkele van onze dakopbouw projecten.
Wat is het verschil tussen een dakopbouw en een dakkapel?
Een dakkapel is eigenlijk een dak uitbouw op zolder die enkele extra vierkante meters beloopbare ruimte oplevert. Zo wordt de functionele ruimte van de zolder vergroot en wordt er meer lichtinval gecreëerd. Voor een dakkapel is er niet altijd een vergunning nodig. Een dakopbouw komt boven op een plat dak en kan niet op een schuin dak worden gerealiseerd; een uitbouw op een schuin dak wordt daarom automatisch een dakkapel of een nokverhoging.
Wanneer je kiest voor een dakopbouw, dan bouw je eigenlijk een bijkomende verdieping en creëer je extra woonruimte. Omdat de woning er volledig anders uit gaat zien, ben je bij een dakopbouw altijd verplicht om een vergunning aan te vragen. Bij een dakopbouw hoort ook steeds een constructieberekening. Je moet er natuurlijk zeker van zijn dat de onderliggende structuur de opbouw wel degelijk kan dragen. Doordat de waarde van een huis meestal wordt bepaald d.m.v. het aantal bewoonbare oppervlakte, wordt je woning automatisch meer waard wanneer je kiest voor een extra verdieping. Je kan bijvoorbeeld van de dakopbouw gedeeltelijk een dakterras maken, ook dan verhoogt je woning in waarde omdat een tuin/ terras, zeker in een stedelijke omgeving, steeds schaarser wordt.
Het realiseren van een dakopbouw
Een dakopbouw kan ofwel ter plekke in elkaar worden gezet, ofwel kan de opbouw al in de fabriek in zijn geheel op maat worden gemaakt (een prefab dakopbouw). Veel wordt gekozen voor het bouwen op locatie, echter is prefab bouwen hedendaags steeds meer Hot, geen overlast, betere bouwkwaliteit en tegenwoordig ook goedkoper dan traditioneel. Vroeger had een prefab-opbouw een slechte reputatie, maar tegenwoordig zijn de prefab kits van topkwaliteit. Bij We Build 4 You doorlopen we graag met u de verschillende opties!
Bij een prefab dakopbouw kan je kiezen tussen een casco afwerking of een complete afwerking.
Casco:
Enkel de wanden en kozijnen worden geplaatst. Met andere woorden, enkel de basis van de dakopbouw wordt opgeleverd. De vloer, waterleiding en elektriciteit worden later geplaatst.
Complete afwerking:
Bij een complete afwerking wordt de volledige dakopbouw geplaatst; dit is inclusief wanden, deuren, vensterbanken, stucwerk, badkamer.
Casco bouwen en compleet afwerken zijn termen, uiteindelijk is het maar net tot hoever je het afgemaakt wil hebben (u zegt wij draaien).
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakopbouw?
Voor het plaatsen van een dakopbouw heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Om deze te verkrijgen moet je voldoen aan een aantal regels en wetgevingen opgenomen in het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan legt de gemeente vast waarvoor een bepaald gebied is bestemd (kantoren, woningen, landbouw, …).
Past je dakopbouw in het bestemmingsplan en de welstandseisen, dan kan een vergunning verleend worden. Is dit niet het geval dan, moet gekeken worden naar hoe wij het ontwerp zo aan kunnen passen dat de dakopbouw wel wordt goedgekeurd.
Mocht het zo zijn dat je helemaal geen dakopbouw mag plaatsen, dan zouden wij kunnen kijken naar een afwijking van het bestemmingsplan. Over het algemeen zijn dit alleen wel lange trajecten. Past de dakopbouw niet in het bestemmingsplan, dan wordt deze hoogstwaarschijnlijk afgekeurd natuurlijk.
Bovendien moet je ook nog rekening houden met de welstandseisen; deze moeten worden goedgekeurd door een welstandscommissie. De welstandseisen bepalen bijvoorbeeld welke materialen moeten worden gebruikt bij de opbouw en/ of welke kleur deze eventueel moeten hebben. Heeft jouw gemeente geen welstandsbeleid, dan wordt er meestal naar de omgevingstrend gekeken. Is er bij jou in de straat al iemand die een dakopbouw heeft geplaatst, dan is de kans groot dat die van jou dezelfde uiterlijke kenmerken moet hebben. De gemeente wil hiermee een harmonisch straatbeeld bevorderen.
Ook zal er worden rekening gehouden met het feit of je woning een beschermd dorps- of stadsgezicht betreft. Omdat de gemeente de cultuurhistorische waarde van zulke woningen wil beschermen, zal het waarschijnlijk lastiger (maar niet geheel onmogelijk) worden om in dit geval je woning aan te passen.
Een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente via de website van het “omgevingsloket”. Wanneer je kiest voor We Build 4 You, nemen wij je dit uit handen en zorgen wij voor het indienen van de nodige elementen. Het aanvragen van een vergunningsaanvraag duurt over het algemeen 8 tot 12 weken.
Technische regels dakopbouw
Een dakopbouw moet ook aan een waslijst van technische regels voldoen. Deze regels worden meegenomen in de bouwaanvraagtekening of vergunningstekeningen. Vergunningstekeningen bevatten normaal gezien voldoende informatie om te bepalen of het voorgestelde werk voldoet aan alle toepasselijke voorschriften¸ voornamelijk met betrekking tot de levensveiligheid. Vaak vereist de gemeente of stad ook aanzichten, doorsnedes, detailtekeningen constructieve berekeningen, bouwbesluittoets, daglicht- en ventilatieberekeningen.
Wanneer We Build 4 You een aanvraag binnenkrijgt voor een dakopbouw, ongeacht of het een woningbouw of commercieel project betreft, gaan we eerst na wat voor tekeningen er écht nodig zijn. Heb je enkel een vergunningstekening of een meer gedetailleerde technische- of bouwtekening. Het detailniveau verschilt namelijk erg, waardoor de prijs ook aanzienlijk kan schommelen.