Zonnepanelen en zonnecollectoren
- Wij houden de regelgeving voor u in de gaten
- 2D en 3D bouwtekeningen van uw aanbouw / uitbouw
Zonnepanelen en zonnecollectoren.
Zelf energie opwekken komt steeds meer binnen handbereik. En dat is wat ons betreft een goede zaak!
Momenteel zijn de meest voorkomende en meest handzame manieren van eigen energieopwekking het opwekken van warme en elektriciteit via de zon. Middels zonnepanelen en zonnecollectoren. Een van de manieren van de overheid om mensen aan te sporen zelf energie op te wekken, is voor de plaatsing van deze panelen een bepaalde vrijstelling van vergunningen te geven.
Met de invoering van het Besluit Omgevingsrecht (BOR) kunnen zonnepanelen en -collectoren in veel gevallen vergunningsvrij geplaatst worden, ook op monumentale panden. U moet daarvoor wel aan bepaalde criteria voldoen.
- De zonnepanelen en/ of zonnecollectoren moeten op een dak komen te staan/liggen.
Dit mag uw hoofddak zijn, maar ook een aanbouw of bijgebouw zijn. In het geval van plaatsing op een ander dak dan het hoofddak mag de hoogte van dat bouwwerk door de plaatsing van de panelen niet hoger worden dan 5m¹ t.o.v. het plaatselijke maaiveld. - Alle onderdelen van de installatie vallen binnen het dakvlak of zijn deels in het gebouw verwerkt. Je mag dus bijvoorbeeld niet zonnepanelen op het dak leggen, en dan op de gevel de omvormer ophangen zonder vergunning.
- Alle panelen vallen binnen het eigen dakvlak. Ze mogen dus niet nét over de erfgrens op het dak van de buren liggen. En ook mogen de panelen niet voorbij de buitenkaders van het dak steken.
Voor een plat dak geldt dat de panelen minimaal de hoogte van de panelen als afstand vanaf de dakrand geplaatst wordt. Dus is de installatiehoogte van uw paneel 0,5m hoog, dan moet het paneel rondom minimaal 0,5m van de dakrand geplaatst worden. Dit laatste geldt ook voor het installeren op dakkapellen! - Er hoeft niet aan de regels van de welstand te worden voldaan, maar u dient hier wel rekening mee te houden. Zorg bijvoorbeeld voor een logische rangschikking van de panelen, maak geen storende patronen in het dakvlak. De gemeente mag u namelijk wel sommeren om de panelen te herschikken als deze zodanig geplaatst zijn dat het in ernstige mate in strijd is met de redelijke eisen van welstand.
- Plaatsen op een monument of in beschermd stadsgezicht mag in veel gevallen ook zonder vergunning, maar niet zonder overleg. Bij een monument moet de plaatsing van de panelen in overeenstemming met monumentenzorg gedaan worden. En in beschermd gebied voert u hierover overleg met de gemeente.
Als u voldoet aan deze regels dan bent u vrij om zonnepanelen en/ of zonnecollectoren te plaatsen op uw woning. Maar houdt er wel rekening mee dat u nog steeds te maken heeft met het burenrecht en dat u moet voldoen aan het Bouwbesluit 2012.
Wilt u zeker weten of uw plannen vergunningsvrij zijn, heeft u een vergunning nodig, of een praatplaatje nodig? Dan staan wij graag voor u klaar.
Meer informatie
Wanneer vergunningvrij, wanneer omgevingsvergunning nodig?
Groene energie wordt steeds meer toegepast, ook in de woning-bouw. Dit betekent dat gebruik wordt gemaakt van natuurlijke energie, via de zon of de wind. Deze groene energie wordt door de energiemaatschappijen opgewekt en vervolgens aan u geleverd. U kunt echter ook zélf energie opwekken met behulp van zonnecollectoren of zonnepanelen. Aangezien dit soort energieopwekkers van buitenaf zichtbaar is, gelden voor het aanbrengen ervan bepaalde regels. Als daaraan wordt voldaan mogen ze vergunningvrij worden aangebracht op een gebouw. In deze brochure leest u meer over de voorwaarden voor vergunningvrij en vergunningplichtig bouwen van zonnecollec-toren en -panelen.
Zonnecollector en zonnepaneel, het verschil
Met een zonnecollector wekt u warmte op, die via een warmwater-opslag meestal wordt gebruikt voor het verwarmen van water voor huishoudelijk gebruik. Met een zonnepaneel wekt u elektriciteit uit daglicht op voor de elektriciteitsvoorziening van een bouwwerk. De hierna genoemde voorwaarden gelden voor zowel zonnecollectoren als zonnepanelen.
Geen omgevingsvergunning voor het bouwen nodig
Om een zonnecollector of zonnepaneel vergunningvrij te mogen plaatsen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:
- De zonnecollector of het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;
- De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst;
- Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:
- de collector of het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven,
- de collector of het paneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst,
- de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;
- Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als de collector of het paneel hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoor-beeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn.
Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht dan kunt u in aantal gevallen toch vergunningvrij bouwen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl
Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag u de zonnecollector of het zonnepaneel zonder vergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u vergunningvrij iets wilt veranderen aan een zonnecollector of -paneel. Overigens mag u meerdere zonnecollectoren of zonnepanelen vergunningvrij plaatsen, zolang er maar wordt voldaan aan de genoemde voorwaar-den. Vergunningvrij bouwen is niet toegestaan op, aan of bij een bouwwerk dat illegaal gebouwd is of gebruikt wordt.
Ga zelf na of u zonder omgevingsvergunning mag bouwen
Wilt u een zonnecollector of zonnepaneel plaatsen? Doorloop de stappen uit het schema om na te gaan of u wel of geen omgevings-vergunning nodig heeft.
Vergunningvrij, maar niet regelvrij
Voldoet uw bouwplan aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, dan kunt u zonder omgevingsvergunning bouwen. De planologische regels uit bijvoorbeeld het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand uit de gemeentelijke welstandsnota zijn in dat geval niet van toepassing. Het Bouwbesluit (met onder meer regels voor veiligheid en gezondheid) en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek gelden echter wel. Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet.
Bestemmingsplan
Voldoet u niet aan alle voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, dan krijgt u te maken met het bestemmingsplan. In dat geval geldt dat u in principe een omgevingsvergunning moet aanvragen. Een uitzondering hierop kan echter gelden indien u een bouwwerk gaat bouwen in het achtertuingebied dat niet hoger is dan 5 meter en voldoet aan de planologische regels uit onder meer het bestem-mingsplan. De gemeente kan u hierover meer informatie geven.
In de planologische regelgeving (bestemmingsplan of beheersveror-dening) legt de overheid regels vast voor de ruimtelijke ordening. Deze regels zijn bindend voor u als burger. In een bestemmingsplan of beheersverordening is aangegeven welke bestemming de grond heeft en welk gebruik is toegestaan. Bijvoorbeeld woningbouw, industrie, winkels, recreatie of kantoren. Die verschillende bestemmingen zijn op een plankaart weergegeven en in de planvoorschriften zijn de daarbij bijbehorende regels voor het bouwen en het gebruik gegeven. Tenzij uw bouwplan vergunning-vrij is, moet voldaan worden aan die bouw- en gebruiksregels.
Welstand
In de welstandsnota legt de gemeente vast waaraan het uiterlijk van gebouwen en andere bouwwerken moet voldoen. Vergunningvrije bouwwerken hoeven niet te voldoen aan redelijke eisen van welstand. Wel geldt de zogenoemde ‘excessenregeling’ die het een gemeente mogelijk maakt op te treden indien het uiterlijk van bouwsels ‘in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand’.
Als u een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig heeft, legt de gemeente uw bouwplan voor aan de welstandscommissie of stadsbouwmeester. Deze adviseert aan de hand van de welstands-nota over de vorm en het materiaal- en kleurgebruik en of het bouwwerk binnen de directe omgeving past. Om vooraf zoveel mogelijk duidelijkheid te geven over deze beoordeling, moet de gemeente in een welstandsnota zo concreet mogelijke welstandsei-sen aangeven.
Iedere gemeente moet een welstandsnota vastgesteld hebben, anders kunnen geen welstandseisen worden gesteld.
Bouwbesluit: hoe te bouwen
Waar u bij het bouwen of verbouwen aan moet voldoen, staat in het Bouwbesluit. Daarin staan de minimumeisen op technisch gebied die voor heel Nederland gelden. Ze staan garant voor uw veiligheid en gezondheid en houden rekening met het milieu en het gebruiks-comfort. Of u nu volgens een omgevingsvergunning of vergunning-vrij bouwt: uw bouwwerk moet altijd voldoen aan het Bouwbesluit. Daarvoor draagt u zélf de verantwoordelijkheid. Uw gemeente, aannemer of bouwadviseur kan u hier meer over vertellen.
Verplicht rekening houden met uw buren
Bij het bouwen heeft u ook te maken met het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Daarin is feitelijk niets anders vastgelegd dan de gebruikelijke omgangsvormen. Ze geven u (wettelijk) houvast als u er met de buren niet uitkomt. Het belangrijkste advies is om eerst met uw buren te overleggen en ze in te lichten over uw voorgeno-men bouwplannen. In veel gevallen wordt u het eens – wellicht na een kleine aanpassing van uw plan.
Wél een omgevingsvergunning nodig
Voldoet u niet aan de voorwaarden zoals genoemd in deze folder dan is uw bouwwerk niet vergunningvrij en heeft u een omgevings-vergunning nodig voordat u mag bouwen. Hiervoor moet u bij de gemeente een aanvraag indienen.
Procedure omgevingsvergunning
Als u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het bouwen zal dit in de meeste gevallen om een omgevingsvergunning volgens de reguliere procedure gaan. Bij deze procedure worden de volgende stappen doorlopen:
Stap 1 – U dient uw aanvraag voor het bouwplan in bij de gemeente op een standaardformulier volgens de standaard indieningsvereis-ten. Ga hiervoor naar www.omgevingsloket.nl – hier kunt u digitaal uw aanvraag indienen – of naar (de website van) uw gemeente. Op Omgevingsloket online vindt u ook welke gegevens u moet aanleveren voor het indienen van uw aanvraag.
Stap 2 – Als blijkt dat er nog stukken ontbreken bij uw aanvraag, zal de gemeente dat schriftelijk aan u laten weten. De gemeente zal daarbij aangeven binnen welke termijn u de ontbrekende stukken alsnog kunt aanleveren.
Stap 3 – De gemeente beoordeelt uw aanvraag op basis van de planologische regels uit onder meer het bestemmingsplan, de stedenbouwkundige voorschriften uit de bouwverordening en de criteria uit de welstandsnota. Het plan wordt verder getoetst aan de technische eisen uit het Bouwbesluit (brandveiligheid, ventilatie, etc.).
Stap 4 – De gemeente laat u binnen acht weken weten of u wel of niet een omgevingsvergunning krijgt. De tijd die u nodig heeft om uw aanvraag compleet te maken (zie stap 2) wordt bij de beslister-mijn van de gemeente opgeteld. Heeft u bijvoorbeeld drie weken nodig om extra stukken aan te leveren dan wordt de termijn voor een omgevingsvergunning (acht plus drie =) elf weken. Heeft u een complexer bouwplan, dan kan de gemeente de beslistermijn eenmalig met zes weken verlengen.
Vraag het uw gemeente
Naast een omgevingsvergunning voor het bouwen kunt u bij het (ver)bouwen ook te maken krijgen met andere toestemmingen. Zo heeft u wellicht geen omgevingsvergunning nodig voor het bouwen, maar bijvoorbeeld wel een omgevingsvergunning voor het kappen van een boom, het maken van een inrit of moet u een melding doen voor het slopen van een bestaand gebouw. Ook heeft u in sommige gevallen geen omgevingsvergunning nodig, maar wel een andere vergunning of ontheffing. U heeft bijvoorbeeld toestemming nodig van het Waterschap, als u op of bij een dijk of waterloop bouwt.
Het is daarom verstandig bij twijfel contact op te nemen met uw gemeente. Ook via het Omgevingsloket online kunt al nagaan of u voor andere activiteiten een omgevingsvergunning nodig heeft.
Meer informatie
Deze folder is er één uit een serie folders over veelvoorkomende bouwwerken. Vraag uw gemeente ernaar, kijk op de website van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl/bouwregelgeving) of ga naar het Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl) en doe de vergunningcheck.
Onze werkwijze
Als wij ingeschakeld worden voor een bouwtekening voor een dakkapel, dan maken wij eerst kennis om zo inzicht te krijgen in de specifieke wensen die u heeft. Meteen tijdens dit eerste gesprek kunnen wij u advies geven vanuit onze kennis maar vooral ook vanuit onze ervaring. Vervolgens maken wij een scherpe offerte zodat u altijd precies weet waar u financieel aan toe bent. Daarna starten wij met uw bouwtekening dakkapel zodat u inzicht krijgt in hoe uw verbouwing er uiteindelijk uit gaat zien. Wij verwerken de door u gewenste situatie tot een bouwtekening dakkapel. Als wij de bouwtekening voor uw dakkapel in orde hebben gemaakt, maken wij een begin met de constructieberekening. Daarmee kunnen wij aantonen dat de nieuwe constructie voldoende sterk is.
Google review
Waarom We Build 4 You
eerlijk, open, en transparant.
We Build 4 You is een modern bedrijf dat wordt geleid door twee jonge gedreven eigenaren met op de achtergrond twee ervaren rotten die ieder al 35 jaar meelopen. Gezamenlijk zijn wij goed voor honderden, zo niet duizenden, bouwtekeningen en voorspoedig verlopen projecten. Onze positieve reviews geven aan dat klanten ons werk waarderen.
Samen met ons ervaren team van 8 tekenaars zijn wij in staat vakkundig en op een hoog tempo tekenwerk en berekenwerk te leveren.
Kiezen voor We Build 4 You
Het kiezen van de juiste partij voor een bouwtekening aanbouw en bouwtekening uitbouw.
Nu duidelijk is hoe het proces rondom een bouwtekening aanbouw en bouwtekening uitbouw voor u zal verlopen, is het nog een kwestie van het kiezen voor de juiste partij. Er zijn vele bedrijven die de werkzaamheden voor hun rekening kunnen en willen nemen. Uiteraard zoekt u naar die ene partij die net iets meer kan bieden. In de beschrijving van het proces rondom de bouwtekening voor een aan- en uitbouw beschreven wij al wat onze werkwijze is. Onze specialistische werkwijze alleen al is een valide reden om voor ons te kiezen.
Open en eerlijk
Er is echter meer. Wij zijn een bedrijf dat er écht voor gaat. Wij zien problemen niet als tegenslag, maar als een uitdaging! Dat heeft alles te maken met het feit dat u stuit op een groep mensen met passie voor de bouw. En dat dragen wij ook nadrukkelijk uit. Daarnaast zijn wij altijd open en eerlijk en werken wij als partners samen met u als klant. Samen komen wij veel verder dan alleen. Heeft u vragen over een eventuele samenwerking? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij hebben altijd een bouwkundig expert voor u klaar staan om alles met u door te nemen.
Trots op uw opdracht
Ondanks het feit dat het maken van een bouwtekening aanbouw bouwtekening uitbouw volgens vaste protocollen uitgevoerd moet worden, proberen wij in al onze werkzaamheden vooruitstrevend te zijn. We streven ernaar continu te vernieuwen en ontwikkelen. Betere technieken maken het werk voor onze mensen prettiger en het resultaat voor u nog beter. Bovenal zijn wij trots op wat we doen en dit is terug te zien in de manier waarop we de werkzaamheden voor u aanpakken. Inspiratie is voor ons motivatie en goed doen doet goed volgen. U weet dus waar u moet zijn als u een bouwtekening aanbouw of uitbouw wilt laten maken. Wij van We Build 4 You zullen zorgen ervoor dat u trots zal zijn op het resultaat van uw aanbouw of uitbouw. Kortom voor uw bouwtekening aanbouw of bouwtekening uitbouw bent u bij ons aan het juiste adres.
Onze ervaring
Door onze ervaring weten wij precies waar een bouwtekening Aanbouw aan moet voldoen en wat wij door middel van deze tekening moeten laten zien. Dit is met name belangrijk als wij aan de slag gaan met een bouwtekening van uw aanbouw in de vorm van een bouwaanvraag tekening. Deze tekening wordt gemaakt op het moment dat het definitieve ontwerp van de uitbouw een feit is. Dat betekent wanneer de gebruikte vormen in het te bouwen of verbouwen van uw aanbouw helemaal helder zijn en er ook voldoende zekerheid is over de materialen die u daarvoor wilt gaan gebruiken. Ook moet er duidelijkheid zijn op het gebied van zaken als de gevel- en dakrand afwerking. Deze bouwtekening uitbouw is zowel voor uzelf als voor de aannemer en de gemeente noodzakelijk. De gemeente baseert hierop namelijk haar beslissing om al dan niet een vergunning te verlenen. Mits de aanbouw vergunning plichtig is.
De bouwtekening is een verplicht onderdeel van de vergunningsaanvraag en is daardoor erg belangrijk. Mocht u iets willen gaan bouwen, dan zal u dus een bouwtekening van uw aanbouw moeten hebben. Het is belangrijk dat deze bouwtekening uw wensen goed visualiseert. Het is dan ook belangrijk dat u dit door een expert laat maken. Kies daarom voor ons!
Samen ontwerpen wij de aanbouw van uw dromen
Uiteraard maken wij voor u ook een bouwtekening uitbouw in de vorm van een ontwerptekening. Wij beelden met deze tekening uw ideeën uit en leggen dat vast in een ontwerp. Deze ontwerptekening wordt voornamelijk gemaakt aan de start van een bouwproces, om op deze wijze inzicht te krijgen in het door u gewenste ontwerp. Omdat deze tekeningen voornamelijk met de hand worden gemaakt, spreken wij ook wel van een ontwerpschets. Er wordt geschetst met de wettelijke mogelijkheden in het achterhoofd, net als dat alleen getekend wordt zodra de constructie ook daadwerkelijk mogelijk is. Ook worden de kosten vaak al meegenomen. Wij willen zo vooral een reëel beeld schetsen van iets dat daadwerkelijk binnen uw mogelijkheden ligt.
Hoe wij uw woning tot in de puntjes uitwerken
Verder zijn wij specialist in het maken van bestektekeningen, dit zijn tekeningen die tot in detail uitgewerkt zijn en een vervolg zijn op de bouwaanvraagtekeningen. In een bestek of technische omschrijving worden alle materialen die gebruikt worden ingetekend. Het zijn uitgewerkte tekeningen waarin het gebouw of object bouwtechnisch op elkaar aansluit. Mocht u zoeken naar de geschikte partij voor 3D visualisaties, constructietekeningen, splitsingstekeningen of slooptekeningen, dan bent u bij ons ook meteen aan het enige juiste adres. Want ook die bouwtekening voor je huis nemen wij graag voor onze rekening.
Wij leveren ook alle benodigde berekeningen
Bij ons kunt u niet alleen terecht voor tekenwerk. Wij hebben namelijk een zeer compleet aanbod en dit houdt in dat u bij ons ook terecht kunt voor het berekenwerk zoals constructieberekeningen. Tevens kunt u bij ons terecht voor de daglicht- en ventilatieberekeningen. Wij werken ook de brandveiligheidseisen uit. Doordat wij dit allemaal aanbieden vindt u in ons een partij die u met het totale plaatje kan helpen. Nadat u met ons in zee gegaan bent weet u precies wat u kunt verwachten en kunt u een bouwvergunning aanvragen.
De Koffie staat voor u klaar!
Wij tekenen het!
We Build 4 You kan indien u een bouwtekening wenst een offerte voor u maken. Vraag een offerte voor een Bouwtekening of vergunningstekening aan via het contact formulier.