Bouwaanvraagtekening Dakkapel
Heb je plaats te kort in je woning en erger je je hier steeds meer aan? Dan kun je ervoor kiezen om je woning zodanig aan te passen, dat de leefruimte groter wordt. Dit kan door middel van een aanbouw, een dakkapel of bijvoorbeeld een dakopbouw. Het aantal vierkante meters van je huis neemt zo toe en je huis wordt ook meer waard.
Wanneer je kiest voor een dakkapel, dan verplicht de wet – of de gemeente – soms hiervan een bouwtekening te laten maken. Is dit op jou van toepassing, dan komt We Build 4 You in beeld, want als geen ander kunnen wij een dakkapel bouwtekening maken, helemaal compleet volgens de regels en rekening houdend met jouw specifiek wensen.
Om een dakkapel te mogen bouwen, ben je soms verplicht om een bouwtekening te laten maken. Dit komt doordat een dakkapel in sommige gevallen vergunning plichtig is – en dus door een bouwkundig expert getoetst dient te worden aan het Bouwbesluit, het bestemmingsplan, de lokale bouwverordening en soms ook de welstand –. Mocht je hierover meer willen weten, lees er dan onze pagina over bouwvergunningen op na. In de regel kunnen wij zeggen dat een dakkapel aan de voorgevel vergunning plichtig is en aan de achtergevel vergunningsvrij, let op dit is niet altijd het geval, toets het daarom eerst bij ons of bij je gemeente.
Hoeveel kost een bouwtekening dakkapel?
Om een goed inzicht te krijgen in deze kosten voor het bouwkundig tekenwerk en constructieve rekenwerk, maakt We Build 4 You een op maat gemaakte prijscalculatie. Wij proberen deze prijs binnen 1 dag af te leveren door middel van een uitgebreide offerte.
We Build 4 You rekent een bedrag tussen de € 320 en €440 – excl. BTW – voor een bouwtekening dakkapel. Wil je meerdere dakkapellen plaatsen, dan kom het tekenwerk uiteraard duurder uit.
Heb je een goede bouwtekening, dan heb je alles netjes op papier staan en verlopen de werkzaamheden vlot en zonder vertraging. Er bestaan bovendien geen misverstanden over de werkwijze en het materiaalgebruik. En dat is je toch ook wel wat waard, niet?
Stappenplan bouwtekening dakkapel
Om er zeker van te zijn dat je een goede bouwtekening voor je dakkapel krijgt, maken wij een op maat gemaakte offerte. Zo zorgen wij ervoor dat je vooraf weet wat de kosten zijn voor het uittekenen en berekenen hiervan.
Bij We Build 4You plannen wij ook een kennismakingsgesprek in, hierin nemen wij de tijd om je te leren kennen en jouw wensen te achterhalen. Als wij dit duidelijk hebben starten wij met het tekenwerk. Vaak gebeurt dit bij ons aan de hand van 3D tekenwerk. Dankzij deze tekenmethode, krijg je visueel goed inzicht in hoe de uiteindelijke situatie er uit zal zien. Zo zie je vooraf of het dat is wat je wilt.
Zodra het tekenwerk is afgerond maken wij een constructieberekening. Hiermee tonen wij aan dat de huidige – maar ook de nieuwe – constructie elementen van het object voldoende sterk zijn. Lees hierover meer op onze pagina constructieberekeningen.
Ontwerp dakkapel
Voor we beginnen te ontwerpen is het belangrijk om na te denken over de stijl van de gewenste dakkapel. Hiervoor kan je kijken naar de andere woningen bij jou in de straat Het is nodig om goed na te denken over de afwerking van de dakkapel. Welke afwerking heb je voor ogen? Is dat zink, kies je liever voor steenstrips, of toch liever voor hout of kunststof? Daarnaast kan je alvast overwegen welke dakpannen je wenst; leien, zink of koper. Vergeet ook zeker niet om de kozijnen indeling onder de loep te nemen. Kies je voor kunststof kozijnen, of heb je liever kozijnen van hout of aluminium? Ook andere plannen kan je voor jezelf alvast op papier zetten.
Binnen afwerking dakkapel
Voor het aanvragen van de bouwtekening dakkapel kan je alvast nadenken over hoe deze eruit moet komen te zien. Daarnaast is het mogelijk dat de indeling van de wanden aangepast moet te worden aan de nieuwe situatie. Beslis alvast over de materialen waarmee je wilt werken – denk hierbij aan schilderen, stucen, behangen etc.
Het vergunningsaanvraag proces
De ingediende bouwtekening dakkapel wordt getoetst aan het Bouwbesluit, het geldende bestemmingsplan, of het valt binnen de lokale bouwverordeningen. Soms komt ook welstand in beeld. Behalve een bouwtekening voor een dakkapel, vragen wij ook de omgevingsvergunning voor je aan. Dat doen wij bij de gemeente waarin je woont. Ongeacht of wij namens jou een 2D of een 3D tekening maken, kan je ervan uitgaan dat wij alleen tekeningen ontwerpen die voldoen aan de gestelde normen. Door middel van onze tekeningen wordt het de gemeente snel duidelijk wat de bedoeling is.
Behalve de daadwerkelijke bouwtekening maken wij de vergunningsaanvraag helemaal compleet met plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden, detailtekeningen, situatieschetsen, en een constructie– en daglichtberekening – om maar een aantal zaken te noemen -. Je hoeft jezelf dus nergens druk over te maken, wij ontzorgen je volledig als het gaat om een bouwtekening voor uw dakkapel.
Wat zit er in een bouwtekening dakkapel?
Om te zorgen dat de gemeente de tekeningen accepteert is het noodzakelijk om deze op de juiste manier aan te leveren zodat de omgevingsvergunning kan worden verkregen. Hieronder een lijst met zaken die We Build 4 You verwerkt in zijn tekeningen.
- Plattegronden;
- Gevelaanzichten;
- Doorsneden;
- Detailtekeningen;
- Situatietekening;
- Constructietekening;
- Ventilatieberekeningen;
- Daglichtberekeningen;
- Materiaal aanduiding;
- M2 en M3 berekening van de huidige en nieuwe situatie;
- M2 Verblijfsgebied, Gebruiksoppervlak en Bruto vloeroppervlak aanduiding;
- Brandveiligheid eisen rondom branddoorslag en brandoverslag, inclusief aanduiding rookmelders;
- Benodigde maatvoering op ieder van de hierboven benoemde tekeningen.
Aanvraag dient vergezeld te gaan met een tekening
Of je al dan niet vergunning plichtig bent is erg belangrijk. Is een vergunning verplicht, dan moet je aanvraag namelijk bij wet worden ingediend, vergezeld van een bouwtekening dakkapel. Met de tekening wil de gemeente namelijk enkel de veiligheid toetsen van de constructie. Het indienen van de vergunning en het laten maken van een dakkapel bouwtekening is echter vooral ook nuttig voor de voortgang van het bouwproject.
Communicatie met de aannemer
De gemeente stelt wel de nodige eisen aan de bouwtekening dakkapel; dit nog buiten de daadwerkelijke tekening om. Zo mogen bijvoorbeeld de bedrijfsstempel, de naam van het project en een omschrijving van het project niet ontbreken. Niet alleen de gemeente heeft baat bij een dakkapel bouwtekening, dat heb jijzelf namelijk ook. Met de tekening worden je ideeën eindelijk visueel. Ook verduidelijken deze tekeningen voor de aannemer hoe jij wilt dat de dakkapel eruit komt te zien.
Bouwtekening geeft een stuk zekerheid
Zowel de dakkapel bouwtekening als de constructietekening zorgen ook voor zekerheid. Door een bouwtekening dakkapel te laten maken, laat je namelijk zien dat jij er in elk geval alles aan gedaan hebt om de constructie zo veilig mogelijk te maken. Mocht er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden iets fout gaan met de dakkapel, dan kan de constructeur daarvoor verantwoordelijk gehouden worden.
Speciale technieken gevraagd
Het zelf maken van een bouwtekening dakkapel is geen goed idee. Toegegeven, je kan beslist zelf een plattegrond maken – een van de eisen die aan de tekening gesteld wordt – maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Voor andere aspecten van de tekening worden speciale technieken gevraagd. Laat het maken van een dergelijke tekening dus altijd over aan een specialist.
Ongeacht het bouwproject, wanneer je een bouwtekening laat maken kies je voor zekerheid en kan het bouwproject vlotter worden gerealiseerd. Nederland is een land vol met regels, maar over het algemeen is dat een goede zaak. De gemeente denkt vooral aan je veiligheid; en dat is gewoon ook belangrijk. De Nederlandse gemeenten zijn trouwens gebonden aan het Bouwbesluit. Voldoet een dakkapel bouwtekening hieraan, dan mag de gemeente niet alsnog extra eisen stellen en moeten ze de bouw goedkeuren.
Ben jij op zoek naar een 2D bouwtekening of 3D bouwtekening voor een voorbeeld van een bouwtekening dakkapel? We Build 4 You heeft de beste ontwerpers van grafische bouwtekeningen in huis.