Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:30; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Meubelmakerstraat 9e, 1991JD, Velserbroek icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 + (31) 06 26 26 27 60 icon_widget_image Info@wb4u.nl

2D en 3D tekenwerk

Dakramen en Lichtstraten

Wij houden voor u de regelgeving in de gaten.

VERGUNNING

Dakramen en lichtstraten:

 

De regels rondom dakramen en lichtstraten

Een dakraam is samen met kozijnen een van de meest gebouwde bouwdelen van een woning. En wel om de reden dat het op uw ruimtes kan voorzien van veel licht voor niet al te veel kosten. Zodra u een dakraam of lichtstraat wil laten plaatsen moet u zich echter wel houden aan de daaraan gestelde regels. Zo heeft de overheid een aantal regels gesteld om de veiligheid en uiterlijk te waarborgen.

 

We spreken in het geval van veiligheid van dakramen over constructieve veiligheid, ofwel zijn de ramen doorvalveilig (dit ivm met een lichtstraat) en bieden de dakramen en lichtstraat wel voldoende veiligheid bij brandoverslag en branddoorslag WBDBO-eisen.

 

In het geval van uiterlijk, zijn er per stad, regio en veelal zelfs per straat verschillende regels. In de basis kunnen wij daarmee zeggen dat de welstandcommissie wil dat het uiterlijk van een aan een openbare weg gekeerde dakramen moet passen binnen het straatbeeld.

 

Voorwaarde vergunningsvrij bouwen van een Dakraam of lichtstraten:

Zoals hierboven vermeld kijkt de welstand en van uw gemeente via een bouwvergunningsaanvraag naar alle dakramen die aan de straatzijde worden gebouw. Een kleine maas in de wet hierover is dat een Velux dakkapel wordt gezien als een dakraam. Hierdoor is het in sommige gevallen mogelijk om toch een soort van dakkapel te krijgen op plaatsen waar dit eigenlijk niet mag (let op de welstand heeft hier ook nog een mening over die helaas ook afwijzend kan zijn).

 

Welke gevels behoren tot de straatzijde (voorgevel) en welke gevels behoren tot de achterzijde. In de regel houden wij hiervoor alle gevelvlakken aan die aan een openbare weg grenzen. In het geval van een hoekhuis zijn dit er dus al snel 2 (een poort, oprit of kleine doorgang tellen hierin niet mee). Echter zijn er uitzonderingen waarin de welstand hoe dan ook een vinger in de pap wil houden. Dit komt vaker voor in binnenstedelijke gebieden waar de monumentenzorg, beschermde stads- of dorpsgezicht leidend is boven het bouwbesluit. Een dakraam richting een openbare weg is dus vergunning plichtig.

 

Voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakraam of lichtstraat gelden de onderstaande regels.

  1. Het te bebouwen dakvlak is een achter dak of een zijdak dat niet naar de weg is gekeerd;
  2. De onderkant van de dakraam of lichtstraat start binnen de 0.5m en 1m vanuit de goot;
  3. De bovenkant van de dakraam of lichtstraat ligt 0.5m onder de nok;
  4. De zijkant van het dakraam ligt 0.5m vrij van de erfgrens;

Vergunningsvrij betekent echter niet dat u ook regelvrij mag bouwen. U dient namelijk zoals in alle vergunningsvrij gevallen zich te houden aan de bouwbesluitregels. Dakramen en lichtstraten kosten aardig wat centjes om ze te plaatsen, Zorg dat je om deze redenen ook een vergunning aanvraagt wanneer dat nodig is.

 

Vergunning plichtig bouwen van een Dakraam en lichtstraten:

Indien u niet voldoet aan de vrijstellingsregels voor vergunningsvrijbouwen van een dakraam of lichtstraat dan dient u te voldoen aan het bestemmingsplan en eventueel de aanvullende welstandseisen.

 

Om het ons makkelijk te maken heeft de overheid een proces kaart opgesteld waarmee u zelf kunt toetsen of u vergunning plichtig bent of niet. Volg deze stappen en zie voor u zelf of u een vergunning moet aanvragen of niet.

Voldoet u niet aan deze gestelde eisen dan bent u vergunningsplichtig.

Wij kennen de regels!

We Build 4 You kan indien u een vergunningen quickscan wenst een offerte voor u maken. Vraag een offerte voor een vergunningen quickscan of vergunningstekening aan via het contact formulier.

Google Review

We Build 4 You Recensies

Top bedrijf! Super leuk in de omgang, snelle service en goed tekenwerk. Ik heb ik het verleden bij een ander tekeningen laten maken en dat lijkt nergens op in verhouding met dit.

Particulier

Marcel Luijsterburg

We Build 4 You Recensies

Al jaren laten wij door we build 4 you en hun partners tekenwerk maken. Fijne partij dus om mee samen te werken.

Zakelijk

Robbie Tol

We Build 4 You Recensies

Onlangs tekeningen laten maken voor onze nieuwe dakopbouw. Super tevreden over de kwaliteit en service die geleverd is !

Particulier

Rezan Matyar

Sven heeft ons erg goed geholpen bij het maken van de bouwtekeningen en het aanvragen van de omgevingsvergunning. Naast het goede advies geven de 3D tekeningen ook een heel mooi beeld van het te verwachten resultaat. Nogmaals heel erg bedankt!!!

Particulier

Pieter Maes