Quick Contact Informatie

We Build 4 You is een professionele onderneming die aldoor streeft naar het hoogste resultaat.

icon_widget_image Ma - Za 08:00 - 17:30; Zondag - GESLOTEN icon_widget_image Meubelmakerstraat 9e, 1991JD, Velserbroek icon_widget_image + (31) 0255 21 22 72 + (31) 06 26 26 27 60 icon_widget_image Info@wb4u.nl

2D en 3D tekenwerk

Dakkapellen

Wij houden voor u de regelgeving in de gaten.

VERGUNNING

Dakkapellen

 

Vergunningsvrije dakkapel

Een dakkapel is een van de meest gebouwde bouwdelen van een woning. En wel om de reden dat het op uw zolder een hoop ruimte en licht kan bieden voor niet al te veel kosten. Zodra u een dakkapel wil laten bouwen moet u zich echter wel houden aan de daaraan gestelde regels. Zo heeft de overheid een aantal regels gesteld om de veiligheid en uiterlijk te waarborgen.

 

We spreken in het geval van veiligheid van een dakkapel over constructieve veiligheid (ofwel is de dakkapel en het open gezaagde dak wel sterk genoeg) en veiligheid bij brandoverslag en branddoorslag WBDBO-eisen.

 

In het geval van uiterlijk, zijn er per stad, regio en veelal zelfs per straat verschillende regels. In de basis kunnen wij daarmee zeggen dat de welstandcommissie wil dat het uiterlijk van een aan een openbare weg gekeerde dakkapel moet passen binnen het straatbeeld.

 

Voorwaarde vergunningsvrij bouwen van een dakkapel:

Zoals hierboven vermeld kijkt de welstand en van uw gemeente via een bouwvergunningsaanvraag naar alle dakkapellen die aan de straatzijde worden gebouw.

 

Welke gevels behoren tot de straatzijde (voorgevel) en welke gevels behoren tot de achterzijde. In de regel houden wij hiervoor alle gevelvlakken aan die aan een openbare weg grenzen. In het geval van een hoekhuis zijn dit er dus al snel 2 (een poort of kleine doorgang telt hierin niet mee). Echter zijn er uitzonderingen waarin de welstand hoe dan ook een vinger in de pap wil houden. Dit komt vaker voor in binnenstedelijke gebieden waar de monumentenzorg, beschermde stads- of dorpsgezicht leidend is boven het bouwbesluit. Een dakkapel richting een openbare weg is dus vergunning plichtig.

 

Voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel gelden de onderstaande regels.

  1. Het te bebouwen dakvlak is een achter dak of een zijdak dat niet naar de weg is gekeerd;
  2. De dakkapel is niet hoger dan 1.75m;
  3. De onderkant van de dakkapel start binnen de 0.5m en 1m vanuit de goot;
  4. De bovenkant van de dakkapel ligt 0.5m onder de nok;
  5. De zijkant van de dakkapel ligt 0.5m vrij van de erfgrens;
  6. De dakkapel heeft een plat dak;
  7. De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning zoals een woonwagen, bouwkeet, woongebouw of vakantiewoning waar permanent verblijf niet is toegestaan.

Vergunningsvrij betekent echter niet dat u ook regelvrij mag bouwen. U dient namelijk zoals in alle vergunningsvrij gevallen zich te houden aan de bouwbesluitregels. Dakkapellen kosten tegenwoordig tussen de €1.500,- en €2.000,- met m1. Zorg dat je om deze redenen ook een bouwtekening hebt van uw dakkapel. Zo weet u wat u koopt en voorkomt u onenigheid met de aannemer over de uiteindelijke vorm.

 

Vergunning plichtig bouwen van een dakkapel:

Indien u niet voldoet aan de vrijstellingsregels voor vergunningsvrijbouwen van een dakkapel dan dient u te voldoen aan het bestemmingsplan en eventueel de aanvullende welstandseisen.

 

Om het ons makkelijk te maken heeft de overheid een proces kaart opgesteld waarmee u zelf kunt toetsen of u vergunning plichtig bent of niet. Volg deze stappen en zie voor u zelf of u een vergunning moet aanvragen of niet.

Voldoet u niet aan deze gestelde eisen dan bent u vergunning plichtig.

Wij kennen de regels!

We Build 4 You kan indien u een vergunningen quickscan wenst een offerte voor u maken. Vraag een offerte voor een vergunningen quickscan of vergunningstekening aan via het contact formulier.

Google Review

We Build 4 You Recensies

Top bedrijf! Super leuk in de omgang, snelle service en goed tekenwerk. Ik heb ik het verleden bij een ander tekeningen laten maken en dat lijkt nergens op in verhouding met dit.

Particulier

Marcel Luijsterburg

We Build 4 You Recensies

Al jaren laten wij door we build 4 you en hun partners tekenwerk maken. Fijne partij dus om mee samen te werken.

Zakelijk

Robbie Tol

We Build 4 You Recensies

Onlangs tekeningen laten maken voor onze nieuwe dakopbouw. Super tevreden over de kwaliteit en service die geleverd is !

Particulier

Rezan Matyar

Sven heeft ons erg goed geholpen bij het maken van de bouwtekeningen en het aanvragen van de omgevingsvergunning. Naast het goede advies geven de 3D tekeningen ook een heel mooi beeld van het te verwachten resultaat. Nogmaals heel erg bedankt!!!

Particulier

Pieter Maes